Η οικονομία απαιτεί εκλογές

Η οικονομία απαιτεί εκλογές

Του Γιώργου Φιντικάκη

Η οικονομία δεν έχει την πολυτέλεια μίας μακράς προεκλογικής περιόδου με ακατάσχετη παροχολογία και πολιτικές κουμπαρά όταν η χώρα έχει ανάγκη από μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.

Την ίδια στιγμή που το μόνο που ασκεί η κυβέρνηση είναι μια διεκπεραίωση εκλογικών σχεδιασμών, η οικονομία "ζητά" πρόωρες κάλπες, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με καθημερινές ιστορίες παραλογισμού, φόρους και εχθρικό περιβάλλον που ορθώνει εμπόδια ακόμη και σε εκείνους τους λίγους που θέλουν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα.

Στην ουσία η οικονομία υπολειτουργεί εδώ και μήνες, με τη προσδοκία της προσφυγής στις κάλπες, και την κυβέρνηση Τσίπρα να περιορίζεται στη προετοιμασία του προεκλογικού πακέτου παροχών, με την ελπίδα να ανατρέψει το δυσμενές γι αυτήν κλίμα, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις.

Κι όλα αυτά όταν η χώρα χρειάζεται 100 δισ. επενδύσεων για να ορθοποδήσει, δηλαδή... 12 Ελληνικά ή 170 ΟΛΠ, αλλά το περιβάλλον παραμένει εχθρικό ακόμη και στις υφιστάμενες δρομολογημένες.

Η πραγματική οικονομία βλέπει ότι την ώρα που η χώρα επιζητά περισσότερο παρά ποτέ επενδύσεις, ο Δημόσιος τομέας όχι μόνο έχει κατεβάσει μολύβια, αλλά και επιμένει να ορθώνει εμπόδια ακόμη και στους λιγοστούς τολμηρούς που επιλέγουν να εμπιστευτούν την Ελλάδα.

Βλέπει τον Πρωθυπουργό να ασχολείται μόνο με την αναθέρμανση της σχέσης του ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογική του πελατεία, προσφέροντας νέες υποσχέσεις πότε με τις 120 δόσεις, πότε με τα ορφανά 658 εκατ ευρώ, σε μια πολιτική "χαμένου χρόνου" για τη χώρα. Βλέπει επίσης ότι ακόμη κι αυτό το 2% ανάπτυξης δεν αρκεί για ένα restart, ενώ αν μειωθούν φέτος οι τουριστικές κρατήσεις, τότε ακόμη κι αυτό δύσκολα θα επιτευχθεί.

Η προεξόφληση της πολιτικής αλλαγής, όποτε και αν στηθούν οι εθνικές κάλπες, σε συνδυασμό με την επιδείνωση της οικονομίας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αυξάνει τις φωνές όσων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον εκτροχιασμό που προκαλεί η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς εκλογές.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το χθεσινό μήνυμα του προέδρου του ΣΕΒ Θ.Φέσσα ότι "όσο περισσότερο διαρκεί η προεκλογική περίοδος, τόσο θα μεγαλώνει ο κίνδυνος μιας παροδικής ύφεσης", με αφορμή την παρουσίαση έρευνας του συνδέσμου για την υστέρηση στις επενδύσεις.

Το σημαντικό είναι ότι αυτό έρχεται να προστεθεί στις συχνές τοποθετήσεις φορέων και αναλυτών ότι οι πρόωρες κάλπες αποτελούν την καλύτερη είδηση σήμερα για την Ελλάδα.

Οι εκλογές απειλούν να παγώσουν τις μεταρρυθμίσεις, είχε προειδοποιήσει μέσω της έκθεσής του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Ι.Στουρνάρας, ενώ το μήνυμα ότι η οικονομία δεν έχει την πολυτέλεια μιας μακράς προεκλογικής περιόδου έχει στείλει το ΙΟΒΕ, και αναμένεται να το επαναλάβει σήμερα, κατά την παρουσίαση της νέας τριμηνιαίας του έκθεσης.

Σε αυτή τη συγκυρία, όπου τα δύσκολα έρχονται, με τη Γερμανία να βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης, οι επενδύσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν πέρυσι επιπλέον 3 δισ ευρώ, αντί να αυξηθούν. Από 22,6% του ΑΕΠ το 2007, είχαν υποχωρήσει σε 12,9% του ΑΕΠ το 2017, για να μειωθούν περαιτέρω το 2018, χρονιά εξόδου από το μνημόνιο, στο 11,1% (περίπου 20 δισ), κατατάσσοντας την Ελλάδα στην τελευταία θέση της Ευρώπης, και μάλιστα με τεράστια διαφορά σε σχέση με τον μέσο όρο της. Αυτός βρέθηκε πέρυσι στο 20,5% του ΑΕΠ, άρα η Ελλάδα υπολείπεται πλέον κατά... 50%!

Αντίπαλος η...μπόρα

Τα παραπάνω συμβαίνουν σε μια οικονομία που δεν έχει τη πολυτέλεια να διώχνει επενδύσεις, και όπου ο μεγάλος της αντίπαλος δεν είναι οι ξένοι ανταγωνιστές αλλά μια απλή... μπόρα. Κάθε φορά που βρέχει στη Κεντρική Ελλάδα, η τάση του ρεύματος πέφτει λόγω του απηρχαιωμένου δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, κοστίζοντας ζημιές εκατομμυρίων στις βιομηχανίες, ανέφερε χθες η πρόεδρος του τοπικού βιομηχανικού συνδέσμου Ελ.Κολιοπούλου.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με το ΣΕΒ που έδωσαν οι επικεφαλής πέντε περιφερειακών βιομηχανικών συνδέσμων της χώρας μετέφεραν μια εικόνα καθημερινής πάλης για τα αυτονόητα. Η οικονομία στη Πελοπόννησο ζει μια ενεργειακή υποβάθμιση καθώς πέραν της έλλειψης φυσικού αερίου το οποίο αυξάνει το κόστος των επιχειρήσεων κατά 30%, δεν υπάρχει ούτε καν δυνατότητα επένδυσης στις ΑΠΕ, λόγω του υπερκορεσμένου δικτύου, όπως ανέφερε από την πλευρά του ο Κ.Μπάρλος, πρόεδρος του βιομηχανικού συνδέσμου Πελοποννήσου-Δ.Ελλάδος.

Για άλλους τα εμπόδια δεν είναι η μπόρα, αλλά τα δασαρχεία, η αρχαιολογία, η απουσία εμπορικού λιμανιού, αεροδρομίου το απαρχαιωμένο σιδηροδρομικό δίκτυο, η περιβαλλοντική νομοθεσία ή όλ'' αυτά μαζί.


Συνθήκες αντίξοες που δεν αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι ανταγωνιστές τους, όπως για παράδειγμα η επιδεικτική αδιαφορία για τις 70 άτυπες βιομηχανικές ζώνες που συνεχίζουν να δουλεύουν άναρχα, χωρίς σχέδιο στην Αττική και τον Πειραιά, όπως ανέφερε ο Δ.Μαθιός από τον σύνδεσμο βιομηχανιών Αθηνών Πειραιώς. 

Σε αυτή τη χώρα, όπου παραλογισμός και τρικλοποδιές είναι η καθημερινότητα για όποιον δοκιμάζει να επενδύσει, η βασική μέριμνα της κυβέρνησης είναι οι σχεδιαζόμενες παροχές που σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό "δεν θα αντίδωρο, αλλά μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης", γιατί όπως είπε προ ημερών "πηγαίνουμε καλύτερα ως οικονομία".