7ος χρόνος, ημέρα 2175η
Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2021

Η μεγάλη στροφή των εταιρειών στα βιοκλιματικά γραφεία

Η μεγάλη στροφή των εταιρειών στα βιοκλιματικά γραφεία

Σε, υψηλών προδιαγραφών, βιοκλιματικά κτίρια στρέφονται πολυεθνικές εταιρείες, αλλά και μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι που δίνουν έμφαση στην ύπαρξη ενός σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος. Δεν είναι τυχαίο ότι η ζήτηση για πρώτης κατηγορίας επαγγελματικά ακίνητα είναι ιδιαίτερα αυξημένη ελλείψει και σημαντικού αποθέματος. Έτσι, οι developers δίνουν έμφαση στην κατασκευή νέων συγκροτημάτων γραφείων, ενώ δεν λείπουν οι περιπτώσεις που οι χρήστες, δηλαδή οι εταιρείες, προχωρούν στην κατασκευή νέων χώρων ή την ανακαίνιση των υφιστάμενων.

Τέτοιου είδους χαρακτηριστικές περιπτώσεις περιλαμβάνουν την κατασκευή από τη Dimand του νέου κτιρίου γραφείων, που θα στεγάσει την Kaizen Gaming, στο Μαρούσι κοντά στο εμπορικό κέντρο the mall Athens. Προ ημερών, η διοίκηση της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων παρουσίασε στην Kaizen την πρόοδο υλοποίησης του κτιρίου, που θα παραδοθεί το καλοκαίρι του 2022. Θα κατασκευαστεί ένα υπερσύγχρονο κτίριο 3 ορόφων με 3 πτέρυγες συνολικού εμβαδού 7.500 τ.μ, που θα διαθέτει και υπόγειο, όπου θα φιλοξενούνται θέσεις πάρκινγκ και άλλοι κύριοι και βοηθητικοί χώροι.

Επίσης, ένα νέο κτίριο γραφείων ολοκληρώνει ο όμιλος Σαράντης. Το ακίνητο που βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατασκευής βρίσκεται στη συμβολή της οδού Δερβενακίων με τη Λεωφόρο Αμαρουσίου-Χαλανδρίου, διαθέτει πέντε ορόφους, δύο υπόγεια και συνολικό εμβαδόν δόμησης περίπου 2.800 τ.μ.

Στη φάση της ολοκλήρωσης βρίσκεται το συγκρότημα γραφείων της Prodea στην οδό Φραγκοκλησιάς 6 στο Μαρούσι που κατασκευάζει η ΤΕΡΝΑ για λογαριασμό της Prodea. To κτίριο, ένα από τα πιο σύγχρονα της Αθήνας, θα έχει μισθωτές τη Google και την Elpedison, με τη συνολική επένδυση να είναι ύψους 15 εκατ. ευρώ. Το κτίριο έχει επιφάνεια 14.000 τ.μ., ανωδομή 6.900 τ.μ., ενώ διαθέτει και δύο υπόγεια επίπεδα, συνολικής επιφανείας 7.100 τ.μ. Υπολογίζεται ότι οι νέοι χρήστες του θα εγκατασταθούν μέχρι την άνοιξη του 2022.

Αυτές τις ημέρες ολοκληρώθηκε-απομενουν μικρής κλίμακας εργασίες- η αναβάθμιση του τετραώροφου κτιρίου γραφείων επιφάνειας 6.500 τ.μ., της φαρμακοβιομηχανίας Roche Hellas. Το project υλοποιεί η Redex, περιλαμβάνοντας την υλοποίηση εσωτερικών διαρρυθμίσεων, την μερική αλλαγή όψεων και την λειτουργική ενοποίηση των χώρων κι εντάσσεται στο στόχο, που έχει θέσει, παγκοσμίως, η Roche για μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050.

Ένας ακόμη όμιλος του φαρμακευτικού κλάδου, του οποίου το όνομα το liberalmarket.gr δεν αναφέρει μιας και δεν έχει εξουσιοδοτεί, ξεκίνησε αυτές τις ημέρες την κατασκευή του νέου κτιρίου γραφείων του. Αποτελεί επένδυση μονοψήφιου προϋπολογισμού και θα βρίσκεται στα βόρεια προάστια.

Μπορεί το Μαρούσι να έχει μαγνητίσει μεγάλα έργα γραφείων, όμως, η Dimand με την Prodea ολοκληρώνουν ένα ακόμη κτίριο γραφείων στις Λ.Συγγρού και τις οδούς Λαγουμιτζή και Ευρυδάμαντος. Στο ακίνητο ανωδομής 8.000 τ.μ., που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τους προσεχείς μήνες, θα μεταφέρει την έδρα της η Generali, έναντι τιμήματος άνω των 25 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η ζήτηση για καλά γραφεία έχει ισχυροποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με έκθεση της Δανός/ BNB Paribas, στο κέντρο της Αθήνας οι τιμές ενοικίασης αγγίζουν τα 19 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.) το μήνα, στην Λεωφόρο Κηφισίας και τη Βασ. Σοφίας τα 18 ευρώ ανά τ.μ. ανά μήνα, στην Λεωφόρο Μεσογείων τα 13 ευρώ ανά τ.μ. ανά μήνα, στην Συγγρού τα 15 ευρώ και στην Λεωφόρο Βουλιαγμένης τα 12 ευρώ ανά τ.μ. ανά μήνα.