Η «επιστροφή» του ΧΑ και οι καταλύτες για τη συνέχεια

Η «επιστροφή» του ΧΑ και οι καταλύτες για τη συνέχεια

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Τον πιο ενδιαφέροντα και «παραγωγικό» - από πλευράς συναλλαγών - Αύγουστο των τελευταίων πολλών ολοκληρώνει σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να δείχνει εξαιρετικά αντανακλαστικά, τόσο στο πρώτο (θεμιτά) διορθωτικό 15ήμερο, όσο και στο δεύτερο μισό του μήνα που είναι λίαν ανοδικό.

Η αγορά εύλογα διόρθωσε και μάλιστα έντονα στο πρώτο μισό του μήνα, καθώς έκλεισε πτωτικά στις δέκα από τις έντεκα συνεδριάσεις έως την Παρασκευή 16 Αυγούστου, με το Γενικό Δείκτη να φτάνει να υποχωρεί άνω του 11% από τα υψηλά της 31ης Ιουλίου και τον τραπεζικό δείκτη να χάνει περί το 25%.

Οι συναλλαγές – ακόμη και την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου - παρέμειναν σε υψηλά για τέτοια περίοδο επίπεδα, πιστοποιώντας ότι η αγορά αλλάζει σταδιακά επίπεδο με τη δραστηριοποίηση «καινούριων» κεφαλαίων, κάτι που γίνεται όλο το τελευταίο τρίμηνο, αρχής γενομένης από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και εντεύθεν, όπου όγκοι και τζίροι υπερδιπλασιάστηκαν.

Μολονότι το Χ.Α. στη σημερινή τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου δεν προλαβαίνει να κλείσει θετικά το μήνα, εντούτοις η ανάκαμψη από τα χαμηλά των 792 μονάδων είναι εντυπωσιακή, αναβαθμίζοντας εκ νέου τα τεχνικά δεδομένα της αγοράς.

Χθες ο Γ.Δ. διέσπασε εκ νέου τις 850 μονάδες για πρώτη φορά από τις 6 Αυγούστου και μετά από 17 συνεδριάσεις. Παράλληλα, μετά το +5% την περασμένη εβδομάδα ο Γ.Δ. ενισχύεται άνω του 3% στην τρέχουσα, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο 12% και 9% αντίστοιχα το ίδιο διάστημα.

Συνδυασμός παραγόντων βελτίωσε το κλίμα

Ένας συνδυασμός θετικών καταλυτών σε διεθνή αλλά και κυρίως εγχώριο επίπεδο, έχει φέρει ξανά την πρωτοβουλία των κινήσεων στους long του Χ.Α., με κεντρική αιχμή τις τράπεζες που αποτελούν τον κλάδο που πάντα αποτελεί τον καταλύτη.

Η – έστω προσωρινή - εξομάλυνση στον πόλεμο των δασμών μεταξύ Αμερικής και Κίνας και η αποκλιμάκωση της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία, έχει φέρει ισχυρότατο «γύρισμα» στις διεθνείς αγορές, οδηγώντας σε (νέο) ράλι χθες τους δείκτες της Wall Street αλλά και της Ευρώπης. O DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με άνοδο 1,18%, ο CAC 40 στο Παρίσι στο +1,51%, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB πλησίασε τις 21.400 μονάδες με ράλι +1,94%.

Σε εγχώριο επίπεδο, μια σειρά παραγόντων έχει δώσει εκ νέου την πρωτοβουλία στους αγοραστές. Η άρση των capital controls στην Ελλάδα από την 1η Σεπτεμβρίου, είναι η πιο σημαντική εξέλιξη των τελευταίων ετών – μετά την αλλαγή διακυβέρνησης στις εκλογές της 7ης Ιουλίου – καθώς σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός «μαύρου» τετραετούς κύκλου ταλαιπωρίας και τη φυγή προς τα εμπρός.

Ήδη οίκοι όπως η Moody''s εκφράζουν εκτιμήσεις για αύξηση καταθέσεων, αναβαθμίσεις και εν γένει βελτίωση του επενδυτικού προφίλ της χώρας. Παράλληλα, το διαρκές ράλι των ομολόγων αντανακλά τη ραγδαία επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, ενώ τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα τραπεζών αλλά και κορυφαίων ομίλων λειτουργούν θετικά στην ψυχολογία της αγοράς.

Την ίδια ώρα, ένα κρεσέντο εξωστρέφειας και παρουσίασης της νέας τάξης «πραγμάτων» στην ελληνική οικονομία, τις τράπεζες, την αγορά ομολόγων αλλά και συνολικά την οικονομία αρχίζει και ξεδιπλώνεται – αρχής γενομένης από τη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο - με στόχο την ολιστική αλλαγή του κλίματος και την προσέλκυση επενδύσεων.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν βελτιώσει εκ νέου την ψυχολογία των συνδαιτυμόνων στο ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ η αγορά ετοιμάζεται να μπει στο επόμενο – λίαν καθοριστικό – δίμηνο.

Σε κάθε περίπτωση, η συνέχεια της αγοράς θα εξαρτηθεί πρωτίστως από τη συμπεριφορά των τραπεζών, δεδομένου ότι τα μη τραπεζικά blue chips παρουσιάζουν εύλογο κορεσμό. Οι τράπεζες μπορούν να ανατροφοδοτήσουν το ενδιαφέρον των long και να οδηγήσουν εκ νέου την αγορά όχι μόνο προς τις 900 μονάδες, αλλά και προς τις 1.000 εν ευθέτω χρόνω.

«Κλειδί» φυσικά για το momentum του χρηματιστηρίου είναι οι επόμενοι μήνες και κυρίως το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, όπου η κυβέρνηση θα «τρέξει» όχι μόνο τις διαδικασίες για το επενδυτικό σοκ που ήδη δρομολογεί, αλλά και όλες τις μεταρρυθμίσεις ευρύτερα που δύναται να προκαλέσουν εκ νέου επενδυτικό ενδιαφέρον για όλα τα assets της χώρας.

Φωτογραφία intime news