Η ισχυρή ζήτηση για εξοχικά φέρνει νέους παίκτες στην αγορά

Η ισχυρή ζήτηση για εξοχικά φέρνει νέους παίκτες στην αγορά

Η ζήτηση για εξοχική κατοικία στην Ελλάδα έχει, δίχως, αμφισβήτηση ανακάμψει φέτος. Ξένοι, που έχουν αντιληφθεί ότι η ελληνική αγορά ακινήτων είναι από τις φθηνότερες παγκοσμίως, αλλά και Έλληνες που διαπιστώνουν ότι χωρίς τη δική τους παραθεριστική κατοικία, οι διακοπές καθίστανται ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση, προχωρούν σε αγορές. Εκτός, λοιπόν, από τα καθιερωμένα μεσιτικά δίκτυα μέσω των οποίων ενοικιάζονται ή πωλούνται εξοχικά, στην ελληνική αγορά ξεκινούν να δραστηριοποιούνται και ξένες εταιρείες. Έτσι, χθες, η εταιρεία κρατήσεων εξοχικών ακινήτων Holidu, θυγατρική της γερμανικής Bookiply, έκανε γνωστό ότι δημιουργεί κατάστημα στην Αθήνα.

Ισχυρή ζήτηση

Σύμφωνα με τον Μάρκο Καρακώστα, επικεφαλής της Bookiply Area, για το καλοκαίρι, υπάρχουν, ήδη, κρατήσεις για το 68% των εξοχικών κατοικιών και διαμερισμάτων στην Ελλάδα. Βάσει των στοιχείων της εταιρείας, οι κρατήσεις γίνονται μέχρι και 138 ημέρες εκ των προτέρων με το διάστημα μεταξύ της κράτησης και της άφιξης να πλησιάζει τα επίπεδα πριν από την πανδημία.

Σε σχέση με το 2019, ο όγκος κρατήσεων για διαμονή είναι 50% υψηλότερος και ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 2.205 ευρώ ανά κράτηση. Ανά διανυκτέρευση, το κόστος διαμονής ανέρχεται σε 167 ευρώ, ενώ τα σκήπτρα κρατούν η Μύκονος (602 ευρώ) η Σαντορίνη (428 ευρώ), με τα Ιόνια νησιά (201 ευρώ) και την Κρήτη να ακολουθούν (160 ευρώ). Η εταιρεία έχει ακόμη υπολογίσει ότι κατά μέσο όρο φτάνουν τέσσερις επισκέπτες κυρίως από τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία με μέσο χρονικό διάστημα διαμονής τις 9 ημέρες.

Επίσης, τα νησιά που συγκεντρώνουν τις περισσότερες αναζητήσεις είναι η Κέρκυρα (25%), η Ζάκυνθος (13%) και η Ρόδος (12%), ενώ οι ελληνικές παραλίες ανήκουν στις δημοφιλέστερες παραλίες της Ευρώπης, βάσει των αναζητήσεων στο Google. Οι αναλυτές ακόμη της Holidu αναφέρουν ότι η Ελλάδα αναμένεται νέο ρεκόρ φέτος. Αυτό αποδεικνύεται και από τα στοιχεία επιβατικής κίνησης στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport Greece για τον Μάιο, οπότε ο αριθμός επιβατών, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, είναι χαμηλότερος μόλις κατά 4,4%, σε 3,1 εκατομμύρια άτομα.

Ταυτόχρονα, μόνο το 32% των καταλυμάτων για διακοπές στην Ελλάδα είναι ακόμα διαθέσιμα την υψηλή περίοδο, ενώ στα δημοφιλή νησιά, το 73% των εξοχικών κατοικιών και διαμερισμάτων έχει ήδη κρατηθεί, ποσοστό που αγγίζει το 76% στα Ιόνια Νησιά όπου οι Παξοί εμφανίζουν, ήδη, σχεδόν 100% πληρότητα, σε ό,τι αφορά τα εξοχικά.  

Παράλληλα, περίπου το 60% από το σύνολο των 47.688 καταλυμάτων διακοπών στην Ελλάδα που αναφέρονται στην Holidu χαρακτηρίζονται ως «φιλικά προς τα παιδιά». Διαδίκτυο παρέχεται για το 83% των εξοχικών κατοικιών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον αυξανόμενο αριθμό ταξιδιωτών που συνδυάζουν τη διαμονή των διακοπών με την εργασία και περνούν τo λεγόμενo «workation». Πάνω από το 50% των ακινήτων προσφέρουν στους επισκέπτες τους πισίνα, ενώ το 39% των καταλυμάτων βρίσκεται σε λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από την παραλία, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περισσότερα από 18.400 καταλύματα. Η συντριπτική, δε, πλειονότητα αυτών, διαθέτει κλιματισμό. 

Ισχυρή ζήτηση για δεύτερη κατοικία διαπιστώνει και πρόσφατη έρευνα της Engel&Volkers. Στην πρώτη γραμμή της ζήτησης για εξοχικές κατοικίες βρίσκονται η Μύκονος, η Ρόδος, η Πάρος, η Σύρος, η Σύμη, η Νάξος και η Πάτμος. Η ζήτηση ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό και την πορεία του τουρισμού.

Κι αυτό δεδομένου ότι παραδοσιακά, αλλά και μέσα στην υγειονομική κρίση, με βάση τα στοιχεία του 2021, ένας στους τέσσερις επισκέπτες της Ελλάδας επέλεξε το Νότιο Αιγαίο και ειδικά τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, σημειώνοντας διαφορά εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών από την αμέσως επόμενη Περιφέρεια.

Στις Κυκλάδες το ενδιαφέρον είναι έντονο για τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, όπου υπάρχει μεγάλη προσφορά εξοχικών κατοικιών και αποκλειστικών βιλών προς πώληση. Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και για την Πάρο που αποτελεί έναν από τους πλέον ανερχόμενους προορισμούς, λόγω της αναβάθμισης του αεροδρομίου.