7ος χρόνος, ημέρα 2057η
Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021

Η ισχυρή ανάπτυξη του διαδικτυακού στοιχηματισμού μεγαλώνει την Draftkings

Η ισχυρή ανάπτυξη του διαδικτυακού στοιχηματισμού μεγαλώνει την Draftkings

Όταν, τον περασμένο Νοέμβριο, το Liberal Markets είχε ασχοληθεί με την Draftkings (DKNG NASDAQ) (Θα καταφέρει η Draftkings να γίνει ο ηγέτης της αγοράς διαδικτυακού αθλητικού στοιχήματος; | Liberal Markets), η διοίκηση προέβλεπε πως ο κύκλος εργασιών του 2020 θα έφθανε τα 560 εκατομμύρια δολάρια, από 323 εκατομμύρια το 2019 και αυτός του 2021 θα πλησίαζε τα 800. Τελικά τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ καλύτερα. Ο κύκλος εργασιών για το 2020 έφθασε τα 614 εκατομμύρια και η πρόβλεψη της διοίκησης για το 2021, κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου φετινού τριμήνου, έχει ανέβει στα 1,1 δισεκατομμύρια.

Η πολύ θετική εξέλιξη του κύκλου εργασιών της εταιρείας δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τους αναλυτές που ασχολούνται με αυτήν. Από τους 26 αναλυτές που αναφέρονται στην ιστοσελίδα του Yahoo Finance, οι 12 έχουν σύσταση αγοράς, οι 5 σύσταση ισχυρής αγοράς, οι 7 σύσταση διακράτησης και μόνο ένας (ή μία) έχει σύσταση αποφυγής της μετοχής, ο δε μέσος όρος των στόχων των αναλυτών είναι στα 71 δολάρια.

Οι περισσότεροι αναλυτές δεν δίνουν μεγάλο βάρος στο γεγονός πως η εταιρεία παρουσιάζει σταθερά αρνητικές ταμειακές ροές και είναι συνεχώς ζημιογόνος, ούτε στο ότι αυτά δεν προβλέπεται να αλλάξουν σύντομα. Περισσότερο ενδιαφέρονται για τους ρυθμούς ανάπτυξής της, και προφανώς είναι αρκετά ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις της Draftkings.

Η θετική στάση των αναλυτών δεν φαίνεται να πείθει τους επενδυτές, καθώς η τιμή της μετοχής βρίσκεται αυτές τις μέρες κοντά στα 50 δολάρια, και μάλιστα έχει ανακάμψει από τα χαμηλά που έκανε στα μέσα του Μαΐου, όταν κατέβηκε, για λίγο, κάτω από τα 40 δολάρια. Αν θυμηθούμε πως στα μέσα του Μαρτίου είχε ανεβεί κοντά στα 74 δολάρια, αντιλαμβανόμαστε πως η πτώση είναι αρκετά σημαντική και αρκετά απότομη. Τι έχει συμβεί εδώ;

Προφανώς δεν έχει αλλάξει κάτι προς το χειρότερο, όσον αφορά την πορεία της επιχείρησης. Όπως αναφέραμε παραπάνω, η άνοδος του κύκλου εργασιών είναι πολύ ισχυρή και πάνω από τις προσδοκίες, ενώ οι ζημιές δεν αποτέλεσαν έκπληξη, τουλάχιστον για την πλειονότητα των αναλυτών. Βέβαια, το ότι δεν ανησυχούν οι αναλυτές δεν σημαίνει πως δεν ανησυχούν οι επενδυτές, ή τουλάχιστον μία μερίδα τους. Ίσως κάποιοι από αυτούς να ενοχλήθηκαν από το γεγονός πως ο μεγαλύτερος από το αναμενόμενο κύκλος εργασιών δεν συνοδεύθηκε από βελτίωση των επιδόσεων στον τομέα των τελικών αποτελεσμάτων, αφού είναι αλήθεια πως τα περιθώρια οργανικής κερδοφορίας δεν βελτιώθηκαν καθόλου.

Το πιθανότερο όμως είναι πως η Draftkings έχει απλά πέσει θύμα μίας σχετικής αλλαγής στην στάση της αγοράς και των επενδυτών απέναντι σε εταιρείες που αναπτύσσονται μεν αλλά δεν προβλέπεται να επιτύχουν σύντομα κερδοφόρο αποτέλεσμα. Πολλές εταιρείες έχουν ακολουθήσει παρόμοια πορεία, με ισχυρή διόρθωση στις τιμές των μετοχών τους.

Όπως η Draftkings έπεσε κατά περίπου 47% σε ένα δίμηνο, από το ψηλό του Μαρτίου, αντίστοιχα η Roku (ROKU NASDAQ) σημείωσε πτώση σχεδόν 43%, η Palantir (PLTR NYSE) κοντά στο 55%, η Pinterest (PINS NASDAQ) έπεσε κοντά στο 40%. Όλες αυτές οι εταιρείες έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με την Draftkings, αναπτύσσονται ραγδαία, η χρηματιστηριακή τους αξία είναι δεκάδες φορές μεγαλύτερη από τις ετήσιες πωλήσεις τους και ακόμα δεν έχουν πετύχει κερδοφορία, εκτός από την Roku.

Μπορούμε να βρούμε και πολλά άλλα παραδείγματα αλλά δεν είναι απαραίτητο, είναι σίγουρο πως η διάθεση των επενδυτών να πληρώνουν ακριβά για κάποιες μετοχές έχει κάπως μετριαστεί, κάτι που εδώ που τα λέμε δεν είναι παράλογο. Κατά την διάρκεια ενός τρομερού εννεάμηνου, από τα τέλη της άνοιξης του 2020 μέχρι τις αρχές της άνοιξης του 2021, οι τιμές των περισσότερων μετοχών με χαρακτηριστικά όπως της Draftkings κυριολεκτικά εκτοξεύθηκαν και έπιασαν τιμές που πολλές φορές φάνταζαν σχεδόν... παλαβές.

Στην τιμή των 74 δολαρίων που είχε φθάσει η μετοχή της DKNG στις αρχές του Μαρτίου, η χρηματιστηριακή της αξία άγγιζε τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 27 φορές τον εκτιμώμενο κύκλο εργασιών του 2021. Στην τιμή των 50,33 δολαρίων, που είναι το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής, η αναλογία έχει κατέβει στις 18 φορές περίπου, και πάλι εξαιρετικά αισιόδοξη βέβαια.

Όμως, αν η εξέλιξη του κύκλου εργασιών συνεχίσει να μας εκπλήσσει θετικά, η πορεία νομιμοποίησης του αθλητικού στοιχηματισμού στις υπόλοιπες πολιτείες των Η.Π.Α. δεν βρει ξαφνικά εμπόδια και τα αθλητικά γεγονότα συνεχίσουν να διεξάγονται κανονικά στις Η.Π.Α. και στον υπόλοιπο κόσμο, αυτή η πολύ αισιόδοξη αποτίμηση θα μπορεί να δικαιολογηθεί αρκετά πιο εύκολα. Όσο συνεχίζεται η επιφυλακτική στάση της αγοράς απέναντι στις αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις, δεν θα είναι πολύ εύκολο να δούμε τις μετοχές τους να ξαναπιάνουν τα ψηλά των αρχών του έτους και δεν αποκλείεται να δοθούν ευκαιρίες για την αγορά τους σε χαμηλότερες τιμές.

Στην περίπτωση της Draftkings, μία νέα επίσκεψη προς τα 45 δολάρια, ή ακόμα πιο κάτω, μπορεί να αποδειχθεί ένα καλό σημείο εισόδου για όποιον ενδιαφέρεται για την μετοχή της αλλά δεν έχει βιαστικές διαθέσεις.