Η Fed ξυπνάει το κοιμισμένο δολάριο, το ξάφνιασμα των «αρκούδων» μπορεί να το ωθήσει υψηλότερα

Η Fed ξυπνάει το κοιμισμένο δολάριο, το ξάφνιασμα των «αρκούδων» μπορεί να το ωθήσει υψηλότερα

Τα πρώτα βήματα της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ προς την κατεύθυνση περιορισμού της υπερχαλαρής νομισματικής πολιτικής ξύπνησε το δολάριο στέλνοντας την ισοτιμία του σε υψηλό μηνών και το κλείσιμο των «short» θέσεων μπορεί να του δώσει περαιτέρω ώθηση.

Το αμερικανικό νόμισμα σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο έναντι των κυρίων νομισμάτων σε 15 μήνες και η ισοτιμία του βρέθηκε στο υψηλότερο της επίπεδο από τα μέσα Απριλίου, μία ημέρα μετά την πρόβλεψη της Fed ότι η πρώτη της αύξηση επιτοκίων θα γίνει το 2023 καθώς ο πληθωρισμός επιταχύνεται.

Για μήνες τώρα τα στοιχήματα ενάντια στο δολάριο ήταν ένα δημοφιλές trade καθώς η Fed επέμενε ότι θα διατηρήσει τη νομισματική της πολιτική χαλαρή παρά την άνοδο του πληθωρισμού.

Νωρίτερα φέτος η επιμονή της αυτή είχε οδηγήσει το δολάριο σε χαμηλό τριετίας. Η αλλαγή τόνου στη συνεδρίαση της Fed την περασμένης Τετάρτης επηρέασε τις «αρκούδες» του δολαρίου. Η προοπτική ταχύτερων αυξήσεων στα επιτόκια ενισχύει την ελκυστικότητα του για όσους ψάχνουν για απόδοση έναντι νομισμάτων όπως το ευρώ και το ιαπωνικό γεν.  

Η Goldman Sachs και η Deutsche Bank αμέσως μετά την κίνηση της Fed πρότειναν μείωση των θέσεων που πόνταραν στο ότι το δολάριο θα συνέχιζε να υποχωρεί έναντι του ευρώ.

Φαίνεται ότι η αγορά συναλλάγματος ξύπνησε στην προοπτική ταχύτερης επιστροφής στην ομαλότητα από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

Οι μεγάλες θέσεις που στοιχημάτιζαν στην εξασθένηση του δολαρίου μπορεί να επιταχύνουν τώρα την πρόσφατη ανοδική του αντίδραση αν η απειλή περαιτέρω ενίσχυσης του ωθήσει σε κλείσιμο των θέσεων από όσους το έχουν σορτάρει.

Τα στοιχήματα για πτώση του δολαρίου στην αγορά παραγώγων είχαν φτάσει τα 18 δισ. δολάρια την περασμένη εβδομάδα, σε υψηλό τριών μηνών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διαχειριστή κεφαλαίων Stephen Jen του hedge fund Eurizon, «τις επόμενες εβδομάδες και μήνες η τακτική του να σορτάρεις το δολάριο που ήταν δημοφιλής θα τεσταριστεί».

Σύμφωνα με την BNP Asset Management, «η Fed υπήρξε υπομονετική αλλά όλοι ξέρουμε ότι θα άλλαζε στάση κάποια στιγμή. Δεν περιμέναμε να συμβεί τώρα».

Λόγω του κεντρικού ρόλου του δολαρίου στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, οι διακυμάνσεις της ισοτιμίας του διαχέονται και επηρεάζουν μεγάλο εύρος περιουσιακών στοιχείων.

Η ενδυνάμωση του επηρεάζει τους ισολογισμούς των αμερικανικών πολυεθνικών όταν επαναπατρίζουν τα κέρδη τους από το εξωτερικό. Η άνοδος του επίσης μπορεί να φρενάρει το ράλι στις τιμές εμπορευμάτων που συνέβαλαν στην αύξηση του πληθωρισμού φέτος. Πολλές πρώτες ύλες τιμολογούνται σε δολάρια και για τους εκτός ΗΠΑ επενδυτές γίνονται ακριβές όταν αυτό ενισχύεται.

Η ανοδική αντίδραση του δολαρίου δεν σημαίνει ότι όλες οι «αρκούδες» έχασαν την πεποίθηση τους και θα κλείσουν τις θέσεις τους κακήν κακώς. Μερίδα των short διατηρεί την έκθεση έναντι του δολαρίου καθώς η πολιτική της Fed να αγοράζει 120 δισ. δολάρια μηνιαίως σε ομόλογα παραμένει σε ισχύ.

Και άλλες κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να ακολουθήσουν τα βήματα της Fed για βραδεία επιστροφή στην ομαλότητα από άποψης νομισματικής πολιτικής, εξέλιξη που θα μικρύνει τη διαφορά στα επιτόκια ανάμεσα στις ΗΠΑ και άλλες οικονομίες.

Μακροπρόθεσμα, η Goldman Sachs εκτιμά ότι η παγκόσμια ανάκαμψη θα εξασθενήσει το δολάριο ενώ σύμφωνα με έκθεση της Societe Generale, ο στόχος της ισοτιμίας του έναντι του ευρώ στο τέλος της χρονιάς είναι τα 1,27 δολάρια σε σύγκριση με τα 1,19 δολάρια που έφτασε την περασμένη Πέμπτη.

«Ξεκάθαρα υπήρξε ζημιά στο σενάριο πτώσης του δολαρίου από τεχνικής και θεμελιώδους άποψης αλλά θα πρέπει να δούμε που θα κάτσει η σκόνη πριν αποφασίσουμε αν το σενάριο αυτό έχει τελειώσει», σχολίασε διαχειριστής στην Amundi Pioneer Asset Management.

«Πολλά θα κριθούν από το πως θα αντιδράσουν οι χώρες του G10 και οι κεντρικές τράπεζες στις αναδυόμενες οικονομίες». Το να σορτάρεις το δολάριο ήταν δημοφιλής τακτική πολλών διαχειριστών αλλά η έκπληξη της Fed έδειξε πόσο ευάλωτες είναι οι θέσεις αυτές εναντίον του δολαρίου.