Στις 26 Οκτωβρίου οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ για το QE

Στις 26 Οκτωβρίου οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ για το QE

Τα πρακτικά της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον περασμένο Σεπτέμβριο επιβεβαιώνουν ότι η τράπεζα θα αποκαλύψει το σχέδιο για τη σταδιακή απόσυρση του προγράμματος αγοράς ομολόγων από τις αρχές του επόμενου έτους, κατά τη συνεδρίαση στις 26 Οκτωβρίου. 

Αυτό αναφέρει η Capital Economics, «ερμηνεύοντας» τα πρακτικά που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με αυτά, οι ιθύνοντες της ΕΚΤ συζήτησαν τον Σεπτέμβριο τα ενδεχόμενα για το «tapering» του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ εξέφρασαν και τις σοβαρές τους ανησυχίες σχετικά με τη μεγάλη άνοδο της ισοτιμίας του ευρώ.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ συζήτησε τις διάφορες επιλογές σχετικά με την επιμήκυνση του QE, εξετάζοντας το μέγεθος της μείωσης του αλλά και πόσο θα διαρκέσει το πρόγραμμα ακόμα, με ορισμένα μέλη να ζητούν η τελική απόφαση να αναφέρεται σε περιορισμών των αγορών τίτλων ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως.

Επιπλέον, παρόλο που εκφράστηκε αυξημένη εμπιστοσύνη για την πορεία του πληθωρισμού, ορισμένοι από τους ιθύνοντες επισήμαναν ότι ενδέχεται να έχει υποτιμηθεί ο αρνητικός αντίκτυπος που μπορεί να επιφέρει η πορεία του ευρώ, θέτοντας σε αμφιβολία τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό.

Μάλιστα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Peter Praet, ζήτησε τη «στενή παρακολούθηση» της ισοτιμίας του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, μια ισχυρότερη φράση από εκείνη που έγινε αποδεκτή, με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ να επιλέγουν μόνο τη λέξη «παρακολούθηση».