Η ΕΕ περιορίζει την πρόσβαση πέντε χωρών στις αγορές της, με το βλέμμα στο Brexit

Η ΕΕ περιορίζει την πρόσβαση πέντε χωρών στις αγορές της, με το βλέμμα στο Brexit

Η Κομισιόν προσανατολίζεται στον περιορισμό της πρόσβασης πέντε κρατών στις χρηματοοικονομικές αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μία κίνηση που αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά και το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποχώρηση από την Ένωση, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Ειδικότερα, η απόφαση αναμένεται να αφαιρέσει οικονομικά δικαιώματα της Αργεντινής, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Βραζιλίας και της Σιγκαπούρης σε συγκεκριμένους τομείς της αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέχρι πρότινος, η Κομισιόν επέτρεπε την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά σε τράπεζες εκτός ΕΕ, επενδυτικούς οργανισμούς, οίκους αξιολόγησης και εταιρίες παροχής πληροφοριών, με την προϋπόθεση οι κανόνες των χωρών από όπου προέρχονται να συμβαδίζουν με τους κανόνες της ΕΕ.

Οι πέντε προαναφερθείσες χώρες θεωρείται πως πλέον δεν πληρούν τους αυστηρούς κανόνες που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση κι ως εκ τούτου στο εξής οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν θα μπορούν να βασίζονται στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις που έχουν οντότητες προερχόμενες από τις χώρες αυτές, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο που επικαλείται η εφημερίδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για την πρώτη αντίστοιχη απόφαση που λαμβάνεται από την Κομισιόν.

Σύμφωνα με τους Financial Times, με τη συγκεκριμένη απόφαση της Κομισιόν θα αναγκαστεί να συμμορφωθεί και η Μεγάλη Βρετανία μετά την αποχώρησή της από την Ένωση. H Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει σαφές πως η Μεγάλη Βρετανία θα πρέπει να βασιστεί σε ισότιμες παροχές ώστε να έχει πρόσβαση στην αγορά μετά το Brexit.

Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, η παραπάνω κίνηση της Κομισιόν θεωρείται ως προειδοποίηση προς την Βρετανία, η οποία θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε οι εταιρείες κι η αγορά της να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά μετά το Brexit.