Η Bundesbank καθησυχάζει για το Brexit

Η Bundesbank καθησυχάζει για το Brexit

Το βρετανικό δημοψήφισμα ήταν ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα για τις, ήδη, αποδυναμωμένες ευρωπαϊκές τράπεζες. Ιδίως στην Ιταλία, πλανάται ο φόβος ότι η γενικευμένη ανασφάλεια λόγω του Brexit, θα σπρώξει οριστικά στην κρίση το, ήδη, κλονισμένο χρηματοπιστωτικό της σύστημα, γράφει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt

Ο Αντρέας Ντόμπρετ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Μπούντεσμπανκ και αρμόδιος -μεταξύ άλλων- για την εποπτεία των τραπεζών, καθησύχασε σε συζήτηση που έγινε, χτές το βράδυ, στη Φρανκφούρτη, την οικονομική κοινότητα και έδωσε ελπίδες στο γερμανικό χρηματιστήριο. Επεσήμανε, όμως, και τον κίνδυνο της παραβίασης των νέων κανόνων της Ε.Ε. "Το Brexit δεν επιτρέπεται να αποτελέσει την πρόφαση για να παρακαμφθούν οι θεμελιώδεις κανόνες της οικονομικής σταθερότητας του οποίους μόλις θέσαμε", τόνισε ο Γερμανός τραπεζίτης. Διαφορετικά, όπως είπε, θα υπονομευόταν η πειθαρχεία της αγοράς και η "λογική συνέπεια" θα ήταν για τους επόπτες να αυξήσουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες.

Εν τούτοις, ο Αντρέας Ντόμπρετ, θεωρεί ως υπερβολικούς τους φόβους μιας γενικευμένης τραπεζικής κρίσης λόγω του Brexit. Υπάρχουν, βέβαια, διαρθρωτικά προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο εντός της ευρωζώνης και το Brexit δεν τα καθιστά ευκολότερα, αλλά μια πραγματική τραπεζική κρίση δεν αναμένεται κατά τον Γερμανό τραπεζίτη.

Ομοίως περιέγραψε την κατάσταση και ο Ιταλός Ιγκνάτσιο Αντζελόνι, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος επαίνεσε μάλιστα τις τράπεζες και τους επόπτες, λέγοντας ότι είναι καλά προετοιμασμένοι για το Brexit. Στα τραπεζικά ιδρύματα δεν υπήρξαν, μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, στενότητα ρευστότητας και προβλήματα χρηματοδότησης. Τα συστήματα άντεξαν, παρά την έφοδο των πελατών. Ο κ. Ανγκελόνι τόνισε, όμως, ότι οι κανόνες της Τραπεζικής Ενωσης της Ε.Ε "δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθούν ή να ακυρωθούν", παρά τις αναταράξεις στην Ιταλία.

Ο Ντόμπερτ δεν αναμένει, όμως, μόνο επιβάρυνση των ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά και σημαντική μετατόπιση εξουσιών στην αγορά συναλλάγματος και αξιογράφων. Οίκοι διακανονισμών χρεογράφων και αποθετήρια αξιών, δεν μπορούν να παραμείνουν στο Λονδίνο, δηλαδή εκτός Ε.Ε. "Πρόκειται για ένα βαθμό ανοχής, τον οποίο δεν μπορώ να φανταστώ και δεν μπορώ να τον υποστηρίξω". Οι τράπεζες θα πρέπει να προσαρμοστούν, επιπλέον, στο γεγονός ότι και το εμπόριο με ευρωπαϊκά προϊόντα εκτός Ε.Ε. δεν έχει κανένα μέλλον.

Ο Ρόναλντ Κέντ της Βρετανικής Ενωσης Τραπεζών, ο οποίος έλαβε επίσης μέρος στη συζήτηση, παραδέχθηκε ότι η μετατόπιση των συναλλαγών παραγώγων ύψους δισεκατομμυρίων, είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και θα αδυνάτιζε το Σίτι του Λονδίνου. Επισήμανε, όμως, ότι η Φρανκφούρτη δεν μπορεί να έχει μεγάλες ελπίδες, γιατί και η Γαλλία ενδιαφέρεται επίσης. "Εχω νέα για σας, το Παρίσι εκδήλωσε και αυτό ήδη αξιώσεις", είπε ο Κεντ μάλλον με κακεντρέχεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ