Η Βρετανία κατέγραψε το μεγαλύτερο έλλειμμα στον προϋπολογισμό της από το 2009

Η Βρετανία κατέγραψε το μεγαλύτερο έλλειμμα στον προϋπολογισμό της από το 2009

Η Βρετανία κατέγραψε το μεγαλύτερο έλλειμμα στον προϋπολογισμό της για τον μήνα Οκτώβριο από το 2009, κάτι που αποτελεί πλήγμα για τον υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν ενώ απομένει λιγότερο από μια εβδομάδα πριν από την ανακοίνωση σημαντικών σχεδίων για τις δαπάνες, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Ο καθαρός δανεισμός, εξαιρουμένων των τραπεζών, του δημόσιου τομέα ανήλθε στα 8,2 δισεκ. λίρες συγκριτικά με 7,1 δισεκ. λίρες έναν χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν να διαμορφωθεί στα 6 δισεκ. λίρες. Τα κρατικά έσοδα μειώθηκαν κατά 1,8% και οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 3,1%.

Τα στοιχεία προετοιμάζουν το έδαφος για τα σχέδια που θα ανακοινώσει σε σχέση με τις δαπάνες ο Όσμπορν στις 25 Νοεμβρίου. Η δέσμευση για αύξηση των δαπανών σε θέματα ασφάλειας μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι και την παροχή δισεκατομμυρίων σε υποδομές έρχονται σε αντίθεση με τις περαιτέρω περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες καθώς ο Όσμπορν προσπαθεί να τηρήσει τη δέσμευσή του για επιστροφή της Βρετανίας σε πλεόνασμα έως το 2020.

Το πρώτο επτάμηνο του οικονομικού έτους, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 54,3 δισεκ. λίρες, μειωμένο κατά 11% συγκριτικά με έναν χρόνο νωρίτερα. Αυτό σημαίνει ότι ο Όσμπορν μάλλον θα υπερβεί το στόχο για μείωση του ελλείμματος στα 69,5 δισεκ. λίρες, ή 3,7% του ΑΕΠ για το σύνολο του έτους που λήγει τον Μάρτιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ