Bank of Italy: «Η Ιταλία κινδυνεύει να χάσει την εμπιστοσύνη των αγορών»

Bank of Italy: «Η Ιταλία κινδυνεύει να χάσει την εμπιστοσύνη των αγορών»

Πολύ κοντά στο να χάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών βρίσκεται η Ιταλία καθώς ενισχύονται οι πιέσεις σε μετοχές και ομόλογα, υπό το φόβο ότι οι επαναληπτικές εκλογές θα πάρουν τη μορφή δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Αυτό εκτιμά ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, Ιγκνάτσιο Βίσκο.

Οι προσπάθειες του Κάρλο Κοταρέλι να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης για τη μεταβατική κυβέρνηση αναμένεται να πέσουν στο κενό και οι εκλογές του Σεπτεμβρίου θεωρούνται το πιο πιθανό αποτέλεσμα. Οι αγορές φοβούνται ότι τόσο το Κίνημα των Πέντε Αστέρων όσο και η Λέγκα του Βορρά θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα ποσοστά τους στις επικείμενες εκλογές.

Η αβεβαιότητα αναφορικά με το μέλλον της Ιταλίας οδήγησε σε πτώση τις ευρωπαϊκές μετοχές, άσκησε τρομακτικές πιέσεις στα ομόλογα και προκάλεσε την έκρηξη του δείκτη Sentix που σχετίζεται με τις πιθανότητες διάλυσης της Ευρωζώνης.

«Το πεπρωμένο της Ιταλίας είναι αυτό της Ευρώπης», τόνισε, στην ετήσια συνάντηση της κεντρικής τράπεζας στη Ρώμη την Τρίτη.

Ο Βίσκο, ο οποίος είναιμέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εντάχθηκε στον πολιτικά ευαίσθητο διάλογο σχετικά με τον μελλοντικό ρόλο της Ιταλίας στην Ευρωζώνη, καθώς η χώρα κατευθύνεται προς μια άλλη εκλογή που πιθανώς θα ενισχύσει μόνο τα αντιμονοπωλιακά κόμματα.

Η χώρα οδηγήθηκε περαιτέρω στο πολιτικό χάος την Κυριακή, αφού ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλλα απέρριψε την πρόταση των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας για τον διορισμό του ευρω-σκεπτικιστή οικονομολόγου Πάολο Σαβόνα στην ευαίσθητη θέση του υπουργού Οικονομικών, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση των δύο παρατάξεων, που ζήτησαν λαϊκή κινητοποίηση στις 2 Ιουνίου.

Οι λαϊκιστές ηγέτες επιτέθηκαν στον Ματαρέλλα για την κατάρρευση του προγραμματισμένου συνασπισμού τους και, υποδεικνύοντας μια διεθνή συνωμοσία που στρέφεται κατά της Ιταλίας, κατέστησαν σαφές ότι η προσεχής εκστρατεία θα επικεντρωθεί στην Ευρώπη και το ευρώ.

«Ενώ ελπίζουμε ότι οι στόχοι και τα σχέδια των διαφόρων πολιτικών ομάδων θα καθοριστούν με σαφήνεια και προοπτική, μαζί με τα σχέδια για την επίτευξη αυτών των στόχων, δεν θα ήταν καλό να αγνοήσουμε τη χρηματοοικονομική συμβατότητα», δήλωσε ο Βίσκο.

Φωτογραφία AP