Η βιομηχανία άντεξε στην κρίση, πρωταγωνιστής και στην ανάκαμψη
Μ. Στασινόπουλος (Ελληνική Παραγωγή)

Η βιομηχανία άντεξε στην κρίση, πρωταγωνιστής και στην ανάκαμψη

Η μεταποίηση άντεξε και σε αυτή την κρίση αποδεικνύοντας ότι μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για μια διατηρήσιμη ανάκαμψη με ποιοτικές θέσεις εργασίας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραγωγής Μιχάλης Στασινόπουλος σε διαδικτυακή συζήτηση με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Ν.Παπαθανάση.

Τα στοιχεία αναδεικνύουν, όπως ανέφερε ο κ. Στασινόπουλος, τη μεγάλη ανθεκτικότητα που επέδειξε η ελληνική μεταποίηση στην πανδημική κρίση, όπως και στην προηγούμενη δεκαετή κρίση.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΕΠ του τελευταίου τρίμηνου του 2020, οι εξαγωγές αγαθών εμφάνισαν σημαντική αύξηση κατά 13,6%, ενώ το σύνολο των εξαγωγών υποχώρησε κατά 13,4% αποκλειστικά λόγω της μείωσης των εξαγωγών υπηρεσιών (κυρίως του τουρισμού). «Η μεταποιητική βιομηχανία μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για μια ανάκαμψη στέρεη, ισχυρή και το κυριότερο, διατηρήσιμη, με ποιοτικές θέσεις εργασίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στασινόπουλος.

Από την πλευρά του ο κ. Παπαθανάσης ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ της Ελληνικής Παραγωγής για το ευρύτερο σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας με έμφαση στα θέματα εργαλείων στήριξης των επενδύσεων και στον Αναπτυξιακό Νόμο (4399/2016), κάνοντας ειδική μνεία στην σημασία και το ρόλο της βιομηχανίας για τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης διατυπώθηκαν ιδέες και προτάσεις στην κατεύθυνση της ενίσχυσης και επιτάχυνσης των επενδύσεων προκειμένου να στηριχθεί αποτελεσματικά η προσπάθεια ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής βιομηχανίας.