Η Βενεζουέλα «σβήνει» και ο Μαδούρο πουλάει το χρυσό της χώρας

Η Βενεζουέλα «σβήνει» και ο Μαδούρο πουλάει το χρυσό της χώρας

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Την ώρα που ο Χουάν Γκουαϊδό καλεί τον λαό της Βενεζουέλας να βγει στους δρόμους την Πρωτομαγιά για τη μεγαλύτερη διαμαρτυρία όλων των εποχών, ο Νικολάς Μαδούρο πουλάει το χρυσό της χώρας καθώς αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να εξασφαλίσει ρευστότητα και να κρατηθεί στην εξουσία. Οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ αυξάνονται, η οικονομία καταρρέει, οι πολίτες αναγκάζονται να πουλήσουν μέχρι και τα μαλλιά τους για να επιβιώσουν και η Βενεζουέλα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία τεράστια ανθρωπιστική και υγειονομική κρίση καθώς τα κρούσματα ελονοσίας ξεπερνούν το 1.000.000.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας το ΑΕΠ της Βενεζουέλας θα συρρικνωθεί το 2019 κατά 25%, που σημαίνει ότι η χώρα μέσα σε ένα μόνο χρόνο θα καταρρεύσει βιώνοντας αντίστοιχη ύφεση με αυτή που πέρασε η Ελλάδα σε διάστημα 8 ετών. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία στιγμή που οι διεθνείς κυρώσεις αυξάνονται συνεχώς όπως και ο αριθμός των χωρών που αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό και «παγώνουν» τα περιουσιακά στοιχεία του ίδιου του ηγέτη της Βενεζουέλας και του περιβάλλοντός του.

Πριν από λίγες ημέρες το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι στις αρχές Απριλίου μεταφέρθηκαν από τα χρηματοκιβώτια της κεντρικής τράπεζας της Βενεζουέλας 8 τόνοι χρυσού, ενώ το Bloomberg έκανε λόγο για πώληση χρυσού ύψους 400 εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα μέσα, τα αποθέματα χρυσού της κεντρικής τράπεζας υποχώρησαν στα 8,6 δισ. δολάρια στις 12 Απριλίου, ενώ μέσα στο 2019 μειώθηκαν κατά 30 τόνους.

Ακολούθησε στα μέσα Απριλίου μία επιθετική κίνηση από τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος απέκλεισε την κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας από την πρόσβαση σε δολάρια, περιορίζοντας έτσι τη δυνατότητα του καθεστώτος να διενεργεί διεθνείς συναλλαγές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κεντρική τράπεζα δεν χρειάζεται την έγκριση της Εθνικής Αντιπροσωπείας – η οποία ελέγχεται από την αντιπολίτευση – για να πάρει δάνειο. Αυτήν ακριβώς την τρύπα εκμεταλλεύτηκε ο Μαδούρο τον περασμένο Δεκέμβριο και έλαβε δάνειο ύψους 500 εκατ. δολαρίων από την Αναπτυξιακή Τράπεζα της Λατινικής Αμερικής. Πλέον, η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας αποτελεί στόχο του Τραμπ με αποτέλεσμα να σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Μαδούρο αφού η πρόσβαση σε δολάρια ήταν ίσως η πιο κρίσιμη οδός χρηματοδότησης.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Βενεζουέλα βιώνει μια τεράστια οικονομική και ανθρωπιστική κρίση. Εκτός από τα αδιανόητα οικονομικά προβλήματα και τον… ταχύτερο πληθωρισμό όλων των εποχών, η χώρα της Λατινικής Αμερικής βρίσκεται αντιμέτωπη με μία υγειονομική κρίση που δύσκολα μπορεί να ξεπεράσει, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναφέρει ότι την περίοδο 2010-2017 τα κρούσματα ελονοσίας εννεαπλασιάστηκαν φτάνοντας τα 412.000. Μόνο το 2017 τα κρούσματα αυξήθηκαν σε ποσοστό 70% ενώ νέες μελέτες δείχνουν ότι το 2018 έφτασαν το 1 εκατομμύριο.

Οι συνθήκες επιδεινώνονται διαρκώς και κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με σιγουριά την οικονομική κατάρρευση της Βενεζουέλας. Οι γυναίκες αναγκάζονται να πουλήσουν τα μαλλιά τους για να μπορέσουν να… ζήσουν ακόμη μία ημέρα και ο αριθμός των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη χώρα ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα θα φτάσει στο απίστευτο 10.000.000% το 2019 και το ποσοστό φτώχειας στο 90%.

Ακόμη και στην κεντρική τράπεζα της χώρας οι συνθήκες είναι τριτοκοσμικές καθώς υπάρχουν αναφορές που κάνουν λόγο για έλλειψη τρεχούμενου νερού λόγω των επαναλαμβανόμενων διακοπών και πλέον εργάζονται μόλις 100 άτομα έναντι 2.000 προηγουμένως.

Βλέποντας τη χώρα να σβήνει ο Μαδούρο δέχθηκε στα μέσα Απριλίου την πρώτη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από τον Ερυθρό Σταυρό η οποία περιελάμβανε 14 γεννήτριες, 5.000 λίτρα εμφιαλωμένου νερού και χειρουργικό εξοπλισμό για 30.000 ασθενείς. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι το ένα τέταρτο των Βενεζουελάνων χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια ενώ 1,9 εκατομμύρια πάσχουν από υποσιτισμό και περίπου 300.000 πολίτες κινδυνεύουν εξαιτίας της έλλειψης φαρμάκων.