Η απόφαση για επιστροφή των δώρων ναρκοθετεί τον προϋπολογισμό

Η απόφαση για επιστροφή των δώρων ναρκοθετεί τον προϋπολογισμό

Να τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό πριν καν ψηφιστεί, απειλεί η χθεσινή απόφαση του Στ΄ Τμήματος του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και επιδομάτων αδείας στους εν ενεργεία υπαλλήλους του Δημοσίου για την περίοδο από το 2012 και μετά, καθώς το κόστος υπολογίζεται σε αρκετά δισ. ευρώ.

Γενικότερα το συνολικό κόστος για την επιστροφή των αναδρομικών αγγίζει επίπεδα που ναρκοθετούν όχι μόνο τον προϋπολογισμό και τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και το σύνολο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Πολιτικής.

Ειδικότερα, αν τελεσιδικήσουν όλες οι αποφάσεις για τα αναδρομικά σε συνδυασμό με το να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος Κατρούγκαλου, υπολογίζεται ότια το συνολικό κόστος για το Δημόσιο θα ανέλθει περίπου στα 10 δισ. ευρώ, ανατρέποντας κάθε δημοσιονομικό σχεδιασμό αλλά και τις προβλέψεις για το ασφαλιστικό σύστημα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το ΣΤ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν με το νόμο 4093/12 και άρχισαν να ισχύουν από 1.1.2013, και αφορούν τις περικοπές σε δώρα Χριστουγέννων Πάσχα και αδείας εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων.

Ωστόσο η υπόθεση κρίθηκε μείζονος και παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια προς οριστική κρίση.