Η αποδυνάμωση της στερλίνας ενίσχυσε τα κέρδη της GlaxoSmithKline

Η αποδυνάμωση της στερλίνας ενίσχυσε τα κέρδη της GlaxoSmithKline

Ενισχυμένα κέρδη εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο η GlaxoSmithKline PLC λόγω των ισχυρών πωλήσεων των νέων φαρμάκων, μιας ώθησης από την αποδυνάμωση της στερλίνας και την ευνοϊκή σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Πιο συγκεκριμένα, η βρετανική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε κέρδη που σχεδόν διπλασιάστηκαν στα 1,05 δισ. λίρες τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, από τα 282 εκατ. λίρες πέρυσι, όπου τα κέρδη επλήγησαν από μια χρέωση 489 εκατ. λιρών από την επανεκτίμηση διάφορων κοινοπραξιών.

Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 30% στα 1,98 δισ. λίρες, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 19% στα 7,38 δισ. λίρες.

Σημειώνεται πως η Glaxo, η οποία ανακοινώνει τα αποτελέσματά της σε λίρες αλλά αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της σε άλλα νομίσματα, επωφελείται από την πρόσφατη αδυναμία της βρετανικής λίρας, η οποία υποχώρησε περίπου 15% έναντι του δολαρίου και 10% έναντι του ευρώ από όταν οι Βρετανοί ψήφισαν να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εξαιρουμένων των συναλλαγματικών επιδράσεων, τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη ενισχύθηκαν 9%, ενώ τα έσοδα εμφάνισαν αύξηση 5%.