Η αποχώρηση της Μέρκελ από το CDU «ρίχνει» το ευρώ

Η αποχώρηση της Μέρκελ από το CDU «ρίχνει» το ευρώ

Καθοδική πορεία ακολουθεί σήμερα το ευρώ στον απόηχο της είδησης ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ αποχωρεί άμεσα από την ηγεσία της CDU και το 2021 από την καγκελαρία. 

Συγκεκριμένα, ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία μετά το νέο βαρύτατο πλήγμα που υπέστη το κόμμα της Ανγκελα Μέρκελ στις τοπικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν χθες στην Έσση. Σύμφωνα με πληροφορίες γερμανικών ΜΜΕ και του πρακτορείου Reuters, η Γερμανίδα καγκελάριος ανακοίνωσε στο προεδρείο των Χριστιανοδημοκρατών ότι δεν προτίθεται να είναι εκ νέου υποψήφια τον Δεκέμβριο για την ηγεσία του κόμματος.

Σ'' αυτό το κλίμα, το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε στα 1,1360 δολ., αργότερα όμως ανέκαμψε ελαφρώς και πλέον διαμορφώνεται στα 1,1373 δολάρια  καταγράφοντας απώλειες κατά 0,22%. 

«Το ευρώ δέχεται πιέσεις διότι η Μέρκελ θεωρείται φιλοευρωπαϊκή δύναμη παρά το γεγονός ότι είναι σκληρή διαπραγματεύτρια όταν πρόκειται για διασώσεις χωρών», σχολίασε στο CNBC ο Ούλριχ Λοίχτμαν της Commerzbank.

Η αδυναμία της Μέρκελ στη χώρα της μπορεί να περιορίσει την ικανότητά της να ηγηθεί της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια εποχή που το μπλοκ ασχολείται με το Brexit και μια δημοσιονομική κρίση στην Ιταλία, αναφέρει το CNBC.