Η ανάκαμψη της συγχώνευσης Fiat - Renault εξαρτάται από την Nissan

Η ανάκαμψη της συγχώνευσης Fiat - Renault εξαρτάται από την Nissan

Η Fiat Chrysler Automobiles NV και η Renault SA αναζητούν τρόπους για να «αναζωογονήσουν» το κατεστραμμένο σχέδιο συγχώνευσης τους και να εξασφαλίσουν την έγκριση της Nissan Motor, σύμφωνα με διάφορες πηγές που βρίσκονται κοντά στις εταιρείες.

Η Nissan είναι έτοιμη να παροτρύνει τη Renault να μειώσει σημαντικά το μερίδιό της ύψους 43,4% στην ιαπωνική εταιρεία  έναντι της υποστήριξης της συνεργασίας FCA-Renault, όπως ανέφεραν δύο άτομα με γνώση της υπόθεσης της στο Reuters.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Reuters, δεν είναι ακόμα σαφές αν μπορεί να επιτύχει οποιαδήποτε συντονισμένη προσπάθεια για την αναζωογόνηση της περίπλοκης αυτής συμφωνίας.

Ο πρόεδρος της FCA, Τζον Ελκάν απέσυρε απότομα την προσφορά συγχώνευσης ύψους 35 δισ. δολαρίων τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Ιουνίου, αφού η γαλλική κυβέρνηση, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Renault, μπλόκαρε την ψήφο από το διοικητικό της συμβούλιο και ζήτησε περισσότερο χρόνο για να κερδίσει τη στήριξη της Nissan, της οποίας οι εκπρόσωποι δήλωσαν ότι θα απέχουν.

Η αποτυχία, για την οποία η FCA και η Renault κατηγορούσαν τη γαλλική κυβέρνηση, στέρησε και στις δύο εταιρείες την ευκαιρία να δημιουργήσουν την τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως με 5 δισ. ευρώ (5.6 δισεκατομμύρια δολάρια) στις υποσχόμενες ετήσιες συνέργειες.

Παράλληλα, φέρνει στο φως των σχέσεων της Renault με τη Nissan, οι οποίες έχουν διαταραχτεί από τη σύλληψη του πρώην συμμαχικού προέδρου, Κάρλος Γκοσν τον Νοέμβριο, αναμένοντας τη δίκη στην Ιαπωνία για τις κατηγορίες περί οικονομικών παραπτωμάτων που αρνείται.