Η... άγνωστη Ellinair που αναπτύσσεται και ο όμιλος Μουζενίδη

Η... άγνωστη Ellinair που αναπτύσσεται και ο όμιλος Μουζενίδη

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με σταθερά βήματα προχωρά το επενδυτικό αναπτυξιακό πλάνο της αεροπορικής εταιρείας Ellinair, η οποία ιδρύθηκε μόλις το 2013 και έχει ήδη μια αξιοσημείωτη πορεία, δραστηριοποιούμενη κυρίως μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας.

Χθες η εταιρεία πραγματοποίησε την πρώτη – ουσιαστικά – συνέντευξη τύπου στην Αθήνα από την ίδρυσή της, ενημερώνοντας για την έως τώρα πορεία αλλά και τα σχέδια για το μέλλον. Θυμίζουμε ότι η εταιρεία Ellinair ανήκει στον όμιλο Mouzenidis Travel, του ομογενή από τη Γεωργία Μπόρις Μουζενίδη, ο οποίος έδωσε το παρόν στη χθεσινή εκδήλωση.

Ο Όμιλος Μουζενίδη ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το 1995 αποκτώντας το πρώτο λεωφορείο, ενώ έκτοτε γνώρισε σημαντική ανάπτυξη, έχοντας ήδη συμπληρώσει 23 χρόνια στον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού. Δραστηριοποιείται στο εμπόριο, τις κατασκευές, τον τουρισμό, τον ξενοδοχειακό κλάδο αλλά και τις αερομεταφορές μέσω της Ellinair.

Για ολόκληρο το 2018, η Ellinair έχει προγραμματίσει 8.504 πτήσεις (αύξηση 21% σε σχέση με το 2017), προσφέροντας συνολικά 1.355.082 θέσεις, αυξημένες κατά 32% σε σύγκριση με το 2017.

Υπενθυμίζεται ότι το 2017 η εταιρεία πραγματοποίησε 7.042 πτήσεις, με 1.027.548 θέσεις και 792.096 επιβάτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2017 οι επιβάτες της Ellinair, αυξήθηκαν κατά 40%, σε σύγκριση με το 2016.

Σε συνδυασμό με τα πρακτορεία με τα οποία συνεργάζεται, ο όμιλος, που διακινεί περίπου το 40% των Ρώσων τουριστών στη χώρα μας, συνεχίζει τις επενδύσεις με γνώμονα την αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία.
Για το 2018 η Ellinair αναμένει αύξηση των επιβατών που θα μεταφέρει κατά 34% σε σύγκριση με το 2017, φθάνοντας τους 1.061.029. Ήδη στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι επιβάτες που επέλεξαν την Ellinair για την μετακίνησή τους, αυξήθηκαν κατά 79%, φθάνοντας στους 91.813, έναντι 54.422 στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2017.

Για το 2018, η εταιρεία ενέταξε στον στόλο της δύο ακόμη αεροσκάφη, ανακοίνωσε την έναρξη εφτά νέων δρομολογίων σε Ελλάδα και εξωτερικό, από τέσσερις βάσεις, ενώ αύξησε και την συχνότητα των πτήσεων σε 30 προορισμούς, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προς όφελος του ελληνικού Τουρισμού και των τοπικών κοινωνιών.

Συγκεκριμένα, η Ellinair θα εντάξει για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο δύο ακόμη αεροσκάφη Airbus στον στόλο της, ο οποίος θα αριθμεί πλέον δέκα αεροσκάφη, (3 AIRBUS 319, 144 θέσεων, 5 AIRBUS 320 180 θέσεων, και 2 BOEING 737-300, 148 θέσεων).

Πού πετά η Ellinair

Τα αεροσκάφη θα επιχειρούν από τέσσερις βάσεις και συγκεκριμένα από Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Κέρκυρα και Μόσχα. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στα δρομολόγια από και προς την Κρήτη, όπου φέτος η Ellinair θα πετάει προς Ηράκλειο από Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Μόσχα, Βερολίνο, Μόναχο, Αγία Πετρούπολη, Βελιγράδι, Βουκουρέστι και Κλούζ Ναπόκα (Ρουμανία), Κατοβίτσε (Πολωνία), Κίεβο και Λβίβ (Ουκρανία) και Τιφλίδα (Γεωργία). Επίσης προς Χανιά από Θεσσαλονίκη και Μόσχα.

Το προσεχές καλοκαίρι η εταιρεία θα εκτελεί δρομολόγια σε Ευρωπαϊκούς προορισμούς όπως τη Στουτγάρδη, το Μόναχο, τη Φρανκφούρτη, το Βερολίνο, το Κλουζ, τη Βαρσοβία, το Κατοβίτσε, το Ταλίν, τη Ρίγα και το Βελιγράδι, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με 17 πόλεις της Ρωσίας, πέντε πόλεις της Ουκρανίας, δύο πόλεις του Καζακστάν και την πρωτεύουσα της Γεωργίας, την Τιφλίδα.

H αεροπορική εταιρεία Ellinair του ομίλου Μουζενίδη ιδρύθηκε το 2013, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και ξεκίνησε τη δραστηριότητα της με τη διενέργεια προγραμματισμένων αλλά και ναυλωμένων πτήσεων, με το δίκτυο των προορισμών της να ξεπερνά πλέον τις 40 πόλεις. Η Ellinair απασχολεί περισσότερα από 200 άτομα προσωπικό, ενώ συνολικά ο ευρύτερος όμιλος Μουζενίδη απασχολεί περί τα 3.000 άτομα, όπως τόνισε χθες η διοίκηση του ομίλου.

Το μεγάλο εμπορικό κέντρο στα Νέα Μουδανιά

Πριν από ένα χρόνο, τον Απρίλιο του 2017 ο όμιλος άνοιξε το Enigma Shopping Centre, ένα εμπορικό κέντρο στη Χαλκιδική, στον κόμβο Μουδανίων-Μαρμαρά, με επώνυμες αλυσίδες και 16 καταστήματα (από τα 40 συνολικά) αποκλειστικά με γούνες.

Φιλοξενούνται κοσμηματοπωλεία, εμπορικά καταστήματα με διεθνή brands, καταστήματα εστίασης, ψυχαγωγίας, παντοπωλείο με ελληνικά προϊόντα, ενώ ο υπόγειος χώρος είναι γεμάτος με μεγάλα καταστήματα μοναστικής τέχνης και μία κάβα. Πρόκειται για μια επένδυση 5 εκατ. ευρώ.

Στο ίδιο εμπορικό κέντρο, στεγάζονται κάποιες θυγατρικές του Ομίλου Μουζενίδη, όπως η κατασκευαστική Grekodom, η αεροπορική Ellinair και η Mouzenidis Travel.

Η ιστορία του ομογενή από τη Γεωργία

Ο Μπόρις Μουζενίδης ήρθε ως πρόσφυγας στην Ελλάδα πριν από περίπου 37 χρόνια λόγω του εμφυλίου στην Γεωργία και πλέον έχει δημιουργήσει έναν αξιοσημείωτο όμιλο στον ευρύτερο τουριστικό κλάδο.

Χαρακτηρίζεται δαιμόνιος, με καλό επιχειρηματικό αισθητήριο, όντας αυτοδημιούργητος, ενώ επέδειξε διορατικότητα διαβλέποντας – τη δεκαετία του ''90 – το τουριστικό «ρεύμα» από τη Ρωσία προς τη Β. Ελλάδα (Άγιο Όρος, Χαλκιδική, εμπόριο γούνας κ.λπ.), έχοντας βέβαια – λόγω γλώσσας και γνωριμιών – και το πλεονέκτημα να το εκμεταλλευτεί.
Στη Γεωργία διέθετε βουλκανιζατέρ αυτοκινήτων, ενώ τα πρώτα χρόνια στην Ελλάδα εργάστηκε από σερβιτόρος έως οδηγός τουριστικών λεωφορείων και... άτυπος ξεναγός και μύστης των Ρώσων που επισκέπτονταν τη χώρα μας. Εκεί διέβλεψε την ευκαιρία, εκμεταλλευόμενος γνωριμίες αλλά και γλώσσα, αποκτώντας το 1995 το πρώτο δικό του τουριστικό λεωφορείο.
Πλέον, μετά από 23 χρόνια, η Mouzenidis Travel διαθέτει 11 ταξιδιωτικά γραφεία στην Ελλάδα και 80 στο εξωτερικό, ισχυρό στόλο πάνω από 100 τουριστικών λεωφορείων, έχει το management σε 7-8 ξενοδοχειακές μονάδες, την αεροπορική Ellinair, την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Mouzenidis Real Estate, το ορθόδοξο προσκυνηματικό κέντρο Solun, τη Mouzenidis Wines και τέλος το Enigma Mall Center στα Μουδανιά.

«Μυστικό» του management του ομίλου είναι να δημιουργεί καθετοποιημένες δραστηριότητες σε όλα τα επίπεδα, σε συμπληρωματικές οικονομικές συνέργειες, αναλαμβάνοντας όλα τα στάδια εξυπηρέτησης της τουριστικής πελατείας (βίζα, ταξίδι, μεταφορικά κ.ο.κ.).