Η Total κοντά σε συμφωνία ύψους έως 2 δισ. δολαρίων στην ιρανική βιομηχανία πετροχημικών

Η Total κοντά σε συμφωνία ύψους έως 2 δισ. δολαρίων στην ιρανική βιομηχανία πετροχημικών

Η Total και το Ιράν κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για την κατασκευή τριών εργοστασίων πετροχημικών, σε μια συμφωνία που, εάν οριστικοποιηθεί θα οδηγήσει σε επενδύσεις ύψους έως 2 δισ. δολαρίων στο Ιράν από τον γαλλικό πετρελαϊκό κολοσσό, δήλωσε σήμερα Ιρανός αξιωματούχος.

«Στις πρόσφατες συνομιλίες, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για την κατασκευή εργοστασίων πετροχημικών με συνολική παραγωγική δυναμικότητα 2,2 εκατ. τόνων πετροχημικών και πολυμερών το χρόνο» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ιρανικής Εθνικής Εταιρίας Πετροχημικών (NPC), Marzieh Shahdaei, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του ιρανικού υπουργείου Πετρελαίου SHANA, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters. «Προβλέπουμε ότι η Total θα επενδύσει 1,5-2 δισεκ. δολάρια στη βιομηχανία πετροχημικών του Ιράν, εάν καταλήξουμε σε μια τελική συμφωνία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά της Total, εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι «η Total και η Εθνική Εταιρία Πετροχημικών του Ιράν εργάζονται επί του παρόντος σε μια εις βάθος μελέτη ενός πετροχημικού έργου με βάση το αιθάνιο, του οποίου τα στοιχεία πρέπει να καθοριστούν με ακρίβεια».

Η συμφωνία για τα πετροχημικά εργοστάσια ακολουθεί εκείνη της Δευτέρας από τη Total, για την ανάπτυξη της φάσης 11 του Νότιου Παρς (South Pars) που υπογράφηκε παρουσία του υπουργού Πετρελαίου και διευθυντών της Total, της κινεζικής εταιρείας CNPCI και της ιρανικής εταιρείας Petropars.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι ο γενικός διευθυντής της Total, Patrick Pouyanne, είχε δηλώσει μετά την υπογραφή της συμφωνίας ότι ανοίγει την πόρτα για περισσότερες επιχειρήσεις με την Τεχεράνη.