Στην αμερικανική δικαιοσύνη η Huawei για τις κυρώσεις εναντίον της

Στην αμερικανική δικαιοσύνη η Huawei για τις κυρώσεις εναντίον της

Αυξάνει τις πιέσεις η Huawei καταθέτοντας επείγον αίτημα σε αμερικάνικο δικαστήριο ώστε να επιταχυνθεί η ετυμηγορία ως προς την αναστολή της εφαρμογής του νόμου NDAA (National Defense Authorization Act) που απαγορεύει σε αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες και προμηθευτές τους να χρησιμοποιούν εξοπλισμό της κινεζικής εταιρείας για λόγους εθνικής ασφαλείας, με την επίκληση του γεγονότος ότι η εταιρεία ανήκει στο κινεζικό δημόσιο.

Η κινεζική εταιρεία έχει ήδη κατηγορήσει την αμερικάνικη κυβέρνηση για «αντισυνταγματική» πρακτική, κάνοντας λόγο για ένα Κογκρέσο που λειτουργεί ως «δικαστής, ένορκος και εκτελεστής».

Η μεγαλύτερη κατασκευάστρια τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον πλανήτη αντιμετωπίζει ολοένα ευρύτερες κυρώσεις. Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου προσέθεσε τη Huawei τη 16η Μαΐου σε μαύρη λίστα που απαγορεύει κάθε συναλλαγή μαζί της, κίνηση που προκάλεσε αμέσως πολλά προβλήματα στον κλάδο της τεχνολογίας σε διεθνές επίπεδο.

«Οι πολιτικοί στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν τη δύναμη ολόκληρης της χώρας για να χτυπήσουν μια ιδιωτική εταιρεία», δήλωσε ο Song Liuping, επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας της Huawei.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η εταιρεία «έχει εμπιστοσύνη στην ανεξαρτησία και την ακεραιότητα του αμερικανικού δικαστικού συστήματος» και εξέφρασε τις ελπίδες του ότι «τα λάθη του νόμου NDAA θα διορθωθούν από το δικαστήριο».

Επιπτώσεις και σε αμερικάνικες εταιρείες

Δεν είναι μόνο η Huawei που πλήττεται από τις αμερικάνικες κυρώσεις αλλά και πολλές αμερικάνικες εταιρείες που προμηθεύουν τον κινέζικο κολοσσό.

Σύμφωνα με τους Financial Times, τα δύο τρίτα των 19 λογισμικών που χρησιμοποιεί η Huawei προέρχονται από αμερικάνους προμηθευτές, ενώ το ένα τέταρτο των περίπου 200 εκατ. smartphones που κατασκεύασε πέρυσι, περιείχαν επεξεργαστές της αμερικάνικης Qualcomm.