Η Fitch υποβάθμισε το Χονγκ Κονγκ

Η Fitch υποβάθμισε το Χονγκ Κονγκ

Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Fitch Ratings υποβάθμισε σήμερα το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του Χονγκ Κονγκ στη βαθμίδα «AA» (από «AA+») με αρνητική προοπτική, έπειτα από πολλούς μήνες διαδηλώσεων και βίαιων επεισοδίων στην πόλη, ένα από τα σημαντικότερα χρηματοοικονομικά κέντρα της Ασίας.

Οι ολοένα πιο βίαιες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ έχουν κάνει έκρυθμη την κατάσταση, καθώς μεγάλο μέρος των πολιτών ανησυχεί για την περιστολή των ελευθεριών και του βαθμού αυτονομίας των αρχών της πόλης από πλευράς της κυβέρνησης της Κίνας.

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση της ηγεσίας του Χονγκ Κονγκ να προσπαθήσει να νομοθετήσει την έκδοση υπόπτων προς την ηπειρωτική Κίνα είχε προκαλέσει σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών κι αστυνομίας, με την ηγέτη της πόλης Κάρι Λαμ να ανακοινώνει την οριστική απόσυρση του νομοσχεδίου παράλληλα με την πρόθεσή της να παραιτηθεί.

Ο έλεγχος της πάλαι ποτέ βρετανικής αποικίας του Χονγκ Κονγκ δόθηκε οριστικά στην Κίνα το 1997, με τους κατοίκους της μητροπολιτικής περιοχής να απολαμβάνουν πολλά προνόμια σε αντίθεση με τους συμπατριώτες τους που διαμένουν στην ηπειρωτική Κίνα.

Παράλληλα, στον απόηχο της υποβάθμισης από την Fitch, ο δείκτης Hang Seng στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ σημειώνει οριακή άνοδο 0,26% στις 26.583,51 μονάδες