Η BlackRock μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία $1 τρισ. από τη State Street στη JPMorgan

Η BlackRock μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία $1 τρισ. από τη State Street στη JPMorgan

H BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων παγκοσμίως, θα μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία ύψους 1 τρισ. δολαρίων από την τράπεζα-θεματοφύλακα (custodian bank) State Street στη JPMorgan Chase, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Blackrock, η μεταφορά αυτή γίνεται με στόχο τη μείωση του κόστους για τους πελάτες της. «Πολλοί από τους πελάτες της BlackRock θα έχουν εξοικονόμηση χρημάτων, λόγω των μειωμένων λειτουργικών εξόδων της JPMorgan», όπως αναφέρεται.

Η JPMorgan θα αναλάβει πλήρως τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων εντός διετίας. Η Νεοϋορκέζικη τράπεζα κατείχε 20,5 τρισ. δολάρια περιουσιακών στοιχείων υπό την επίβλεψή της στο τέλος του 2016.

Από την πλευρά της, η State Street Corp κατείχε 28,8 τρισ. δολάρια στοιχείων στο τέλος του χρόνου. Επιπλέον, η εταιρία δήλωσε ότι θα συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες για τη BlackRock και ότι η απώλεια των περιουσιακών στοιχείων αυτών δεν συνιστά κάποια αρνητική εξέλιξη, αλλά αντίθετα η υψηλή ανάπτυξη της εταιρίας θα συνεχιστεί.

Ο ρόλος της τράπεζας-θεματοφύλακα είναι μεταξύ άλλων: η φύλαξη των στοιχείων του ενεργητικού (ομολογιακοί τίτλοι, μετοχές, ρευστό ή εμπορεύματα) μίας εταιρίας ή ενός ιδιώτη, η παροχή υπηρεσιών εκκαθάρισης και διακανονισμού, η συμμετοχή σε υπηρεσίες κεντρικών αντισυμβαλλομένων ως εκκαθαριστικά μέλη, η οργάνωση των υπηρεσιών διακανονισμού των συναλλαγών αξιογράφων, και η πραγματοποίηση συναλλαγών εκ μέρους της εταιρίας σε ξένα χρηματιστήρια.