HSBC: Τα μειωμένα κέρδη φέρνουν αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού μοντέλου

HSBC: Τα μειωμένα κέρδη φέρνουν αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού μοντέλου

Η HSBC ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ξεκινήσει αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού της μοντέλου, με στόχο να αλλάξει τη βασική πηγή εισοδημάτων της από τα επιτόκια σε υπηρεσίες βάσει αμοιβής.

Επιταχύνει επίσης τα σχέδια συρρίκνωσης του μεγέθους της και περικοπών των δαπανών σε κλίμακα μεγαλύτερη από την αρχικά αναμενόμενη.

Τα σχέδια αυτά ανακοινώθηκαν καθώς η τράπεζα κατέγραψε – μικρότερη από το αναμενόμενο – μείωση των κερδών κατά 35% στο τρίμηνο και προχώρησε σε χαλάρωση των διατάξεών της για τα επισφαλή δάνεια, επικαλούμενη την αναμενόμενη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών στις βασικές αγορές της.

Αυτή η αλλαγή προσέγγισης σηματοδοτεί μία από τις μεγαλύτερες μεταβολές στρατηγικής έως τώρα για τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης, που για καιρό διακήρυσσε την ικανότητά της να παράγει εισοδήματα από τα επιτόκια των πάνω από 1,5 τρις καταθέσεων της.

Με τα επιτόκια όμως πλέον σε ιστορικά χαμηλά παγκοσμίως, ακόμη και αρνητικά, η τράπεζα δυσκολεύεται να χρεώσει για δάνεια περισσότερα από αυτά που πληρώνει στους καταθέτες και προειδοποίησε ότι το καθαρό εισόδημα από τα επιτόκια θα εξακολουθήσει να δέχεται πίεση.

Τα κέρδη προ φόρων για την HSBC έφτασαν τα 3,1 δισ. δολάρια στο τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, υψηλότερα από τα 2,07 δισ. δολάρια που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Αντιμέτωπη με λιγότερες επιλογές για την ενίσχυση των εισοδημάτων, η HSBC εξετάζει τη μείωση των δαπανών σε παγκόσμιο επίπεδο και τον Ιούνιο επανάφερε το σχέδιο περικοπών 35.000 θέσεων εργασίας που είχε παγώσει μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.