H Fairfax γίνεται απόλυτος κυρίαρχος στη Grivalia

H Fairfax γίνεται απόλυτος κυρίαρχος στη Grivalia

Στην πώληση του συνόλου της συμμετοχής της στην Grivalia Properties προχωρά η Eurobank ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο στον όμιλο Fairfax να καταστεί ο απόλυτος κυρίαρχος της εταιρείας αξιοποίησης ακινήτων, σε ένα deal  η αξία του οποίου αναμένεται ότι θα προσεγγίσει τα 200 εκατ. ευρώ.

Η Eurobank ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προχωρήσει μέσω επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών σε πώληση μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης μέχρι και 20.252.001 μετοχών της Grivalia Properties, ενώ ταυτόχρονα έγινε γνωστό ότι ο όμιλος Fairfax έχει εκφράσει εγγράφως την πρόθεση να αποκτήσει 10.000.000 μετοχές και η Pacific Investment Management Company LLC άλλες 5.065.000 μετοχές. Η Pacific ενεργεί ως διαχειριστής επενδύσεων διαφόρων funds. Σύμφωνα με την Eurobank η ελάχιστη τιμή στην οποία θα πραγματοποιηθεί η ιδιωτική τοποθέτηση μέσω επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών (accelerated book building) θα είναι τα 8,80 ευρώ. Εφόσον η Fairfax που ελέγχει ήδη το 41,5% της Grivalia αποκτήσει τις επιπλέον 10 εκατ. μετοχές, θα αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών της εταιρείας αυξάνοντας τη συμμετοχή της στο 51,4%.  Στην περίπτωση αυτή, όπως αναφέρεται, ενδέχεται η Fairfax να υποχρεωθεί να υποβάλει δημόσια πρόταση για το 100% των μετοχών.

Το deal είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια καθώς η συνολική αξία της συναλλαγής αν η πώληση του 20% πραγματοποιηθεί στην ελάχιστη τιμή των 8,80 ευρώ, ξεπερνά τα 178 εκατ. ευρώ. Εντάσσεται δε στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της Eurobank έναντι των ευρωπαϊκών αρχών ανταγωνισμού, να αποεπενδύσει από τα non core assets και να επικεντρωθεί στις αμιγώς τραπεζικές δραστηριότητες. Από τα έσοδα της πώλησης, η Eurobank θα βελτιώσει σημαντικά τα εποπτικά της κεφάλαια (δείκτης CET1).

H HSBC Bank plc, η AXIA Ventures Group Ltd και η Eurobank Equities ΑΕΠΕΥ ενεργούν για λογαριασμό της Eurobank ως Γενικοί Συντονιστές (Joint Global Coordinators) και Συνδιαχειριστές (Joint Bookrunners) της Ιδιωτικής Τοποθέτησης (από κοινού οι “Διαχειριστές”).

Η απόκτηση της πλειοψηφίας των μετοχών της Grivalia από τον όμιλο Fairfax έρχεται πέντε χρόνια αφότου η εταιρεία του Prem Watsa απέκτησε το 14,78% της εταιρείας σε  μια συναλλαγή με τη Lamda Development. Το 2014 μέσω αύξησης κεφαλαίου της Grivalia ύψους 193 εκατ. ευρώ, η Fairfax ανέβασε το μερίδιό της από το 19% στο 41,5% όπου διατηρείται μέχρι σήμερα. 

(φωτογραφία αρχείου)