7ος χρόνος, ημέρα 2150η
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021

Γκ. Χαρδούβελης: Κοινός μας στόχος ο εκσυγχρονισμός της Εθνικής Τράπεζας

Γκ. Χαρδούβελης: Κοινός μας στόχος ο εκσυγχρονισμός της Εθνικής Τράπεζας

Η Εθνική Τράπεζα και ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα αποκτούν σημαντικό μέρος της ευθύνης για την πορεία, τους ρυθμούς και την επιτυχία του εθνικού εγχειρήματος για το αναπτυξιακό άλμα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης που θα απεγκλωβίσει τη χώρα από τα δεσμά της προηγούμενης πολυετούς κρίσης, τόνισε ο Γκίκας Χαρδούβελης στην πρώτη του τοποθέτηση ως νέος πρόεδρος του Δ.Σ της Εθνικής Τράπεζας.

Τοποθετούμενος στο πλαίσιο της σημερινής Γενικής Συνέλευσης ο νέος πρόεδρος της Εθνικής σημείωσε ότι κοινός στόχος με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους είναι ο σταδιακός εκσυγχρονισμός της τράπεζας, μια προσπάθεια που ήδη έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, εκφράζοντας την άποψη ότι σύντομα ο κάθε υπάλληλος, το κάθε στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας θα αισθάνεται ότι αποτελεί και ο ίδιος ή η ίδια πραγματικό κομμάτι της Τράπεζας, της ιστορίας της, του παρόντος της και του μέλλοντός της.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του νέου προέδρου του Δ.Σ. Γκίκα Χαρδούβελη

«Σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτητα, η Εθνική μας Τράπεζα παραμένει το σταθερό σημείο αναφοράς στην εξέλιξη και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Για 180 συνεχή χρόνια από την ίδρυσή της το 1841 και μόλις 20 χρόνια από το ξεκίνημα της ελληνικής επανάστασης και τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους, η Εθνική Τράπεζα αποτελεί τον πλέον συνεπή, αξιόπιστο και στενό εταίρο της οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας.

Σήμερα η χώρα μας, χάρις στη μεταρρυθμιστική πολιτική που ακολουθείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια, τη χρηματοδότηση που προσφέρει το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, έχει μια τεράστια ευκαιρία να κάνει το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα, που θα την απεγκλωβίσει από τα δεσμά της προηγούμενης πολυετούς κρίσης.

Η Εθνική Τράπεζα και ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα αποκτούν σημαντικό μέρος της ευθύνης για την πορεία, τους ρυθμούς και την επιτυχία αυτού του εθνικού εγχειρήματος. Η συγκυρία, είναι, όμως, εξαιρετική και η Τράπεζα, αντιλαμβανόμενη τα μηνύματα των καιρών, και με το σύνολο των εργαζομένων στο πλάϊ της, συνδράμει ουσιαστικά στην εθνική προσπάθεια. Ενισχύει χρηματοδοτικά και συμβουλευτικά τόσο τις μικρές όσο και τις μεγάλες επιχειρήσεις, συντονίζει και καθοδηγεί τα επενδυτικά σχέδια των ιδιωτών, πρωτοπορεί στην ψηφιακή μετάλλαξη του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας, στέκεται αρωγός στα νοικοκυριά, παρέχει ασφάλεια στους καταθέτες, και γίνεται συνοδοιπόρος στα όνειρα που σχεδιάζουμε να πραγματοποιήσουμε όλοι μας.

Ως Πρόεδρος πλέον του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Εθνική Τράπεζα είναι όντως υπεύθυνη και δυνατή, λειτουργώντας με σωστούς κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης και με βαθιά επίγνωση περιβαλλοντικής και κοινωνικής υποχρέωσης και ευθύνης απέναντι στους πολίτες, τους πελάτες και τους μετόχους της. Με γνώμονα τις αξίες και το όραμά της, η Εθνική είναι έτοιμη να πρωταγωνιστήσει στη νέα δυναμική φάση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Τα τελευταία χρόνια η εσωτερική αρχιτεκτονική της Εθνική Τράπεζας ανανεώθηκε σημαντικά και ήδη αποτελεί μια ισχυρή τράπεζα της σύγχρονης εποχής. Θέλω γι’ αυτό να συγχαρώ όλο το Διοικητικό Συμβούλιο, τον απερχόμενο Πρόεδρο και, ιδιαίτερα, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Παύλο Μυλωνά, που επανεξελέγη για τρία ακόμη χρόνια στο τιμόνι της τράπεζας. Να συγχαρώ, επίσης, τους εργαζόμενους και τα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας, που εργάστηκαν άοκνα και με χαρακτηριστική συνέπεια για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των πελατών μας, και μάλιστα σε περίοδο πανδημίας.

Κοινός μας στόχος είναι ο σταδιακός εκσυγχρονισμός της τράπεζας, μια προσπάθεια που ήδη έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Ελπίζουμε ότι σύντομα ο κάθε υπάλληλος, το κάθε στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας θα αισθάνεται ότι αποτελεί και ο ίδιος ή η ίδια πραγματικό κομμάτι της Τράπεζας, της ιστορίας της, του παρόντος της και του μέλλοντός της.

Η δέσμευσή μας ότι «Μαζί δημιουργούμε μέλλον» σημαίνει έμφαση και πλήρη εναρμόνιση με τις τέσσερεις βασικές μας αξίες: Αξιοπιστία, Ανθρωποκεντρικότητα, Αποτελεσματικότητα και Ανάπτυξη. Πρόκειται για κυρίαρχες αξίες, που υποδηλώνουν ότι η πορεία της Εθνικής είναι κοινή μας ευθύνη, και συνειδητή μας επιλογή να τις ακολουθήσουμε και να προσφέρουμε ανταγωνιστικές υπηρεσίες και συμβουλές στους πελάτες μας.

Εμπνεόμαστε από την ιστορία μας, δημιουργούμε αξίες, στοχεύουμε σε ένα βιώσιμο μέλλον για όλους. Η επόμενη πενταετία αναμένεται να φέρει την Ελλάδα μπροστά και την Εθνική μας Τράπεζα ακόμα πιο κοντά στον Έλληνα πολίτη.»