Γιατί τα ακίνητα έχουν growth story

Γιατί τα ακίνητα έχουν growth story

Ούτε οι πληθωριστικές πιέσεις φαίνεται να κάμπτουν το...ηθικό της αγοράς ακινήτων, καθώς, ύστερα από ένα, αρχικό «μούδιασμα» τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου στην Ουκρανία, το real estate μοιάζει να ανακτά το τέμπο του.

«Πυξίδα» για τη μελλοντική πορεία της κτηματαγοράς παραμένουν, ως συνήθως, οι συνθήκες της προσφοράς και της ζήτησης, με το ενδιαφέρον για ακίνητα να παραμένει σταθερά υψηλότερο συγκριτικά με την προσφορά.

Ούτε οι πληθωριστικές πιέσεις φαίνεται να κάμπτουν το...ηθικό της αγοράς ακινήτων, καθώς, ύστερα από ένα, αρχικό «μούδιασμα» τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου στην Ουκρανία, το real estate μοιάζει να ανακτά το τέμπο του.

«Πυξίδα» για τη μελλοντική πορεία της κτηματαγοράς παραμένουν, ως συνήθως, οι συνθήκες της προσφοράς και της ζήτησης, με το ενδιαφέρον για ακίνητα να παραμένει σταθερά υψηλότερο συγκριτικά με την προσφορά.

Αυτό γίνεται αντιληπτό εάν ληφθεί υπόψη ότι λόγω της εκτόξευσης του κατασκευαστικού κόστους, πολλές νέες οικοδομές σταματούν να κατασκευάζονται, με τον χαρακτηριστικό πράσινο μουσαμά να επιστρέφει σε κτίρια που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της κατασκευής.

«Σε περίπτωση υψηλού πληθωρισμού, μπορεί να δούμε ονομαστικές αυξήσεις τιμών και στα ακίνητα, όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν. Ωστόσο, αναλόγως με το υφεσιακό βάθος ή/ και τις παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναμένουμε επίσης ανακοπή της οικοδομικής δραστηριότητας» σημειώνει στο liberal markets ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών - Αττικής Κοσμάς Θεοδωρίδης.

Με άλλα λόγια, αν δεν εκδηλωθεί στασιμοπληθωρισμός, οι προοπτικές της αγοράς ακινήτων προδιαγράφονται ακόμη καλύτερες. Η ζήτηση για τα υφιστάμενα, ανεξαρτήτως ηλικίας, ακίνητα αναμένεται να ενταθεί, επειδή το απόθεμα δεν θα ανανεώνεται με καινούργια, τουλάχιστον μέχρι η τρέχουσα ενεργειακή κρίση να αποτελέσει παρελθόν.

Αλλά και διότι η ζήτηση για στέγη από νέα νοικοκυριά, από ξένους που επιδιώκουν να τοποθετηθούν στην Ελλάδα, αλλά και από πρόσφυγες από την Ουκρανία θα παραμείνει υψηλή.

Μεγάλο, δε, τμήμα της ζήτησης εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσουν και διαμερίσματα που δεν χρειάζονται εκτεταμένη ανακαίνιση, καθώς το ενδεχόμενο της υλοποίησης, έστω και μικρής κλίμακας, κατασκευαστικών εργασιών αυτή την περίοδο είναι αποτρεπτικό, λόγω ανατιμήσεων, για πολλά νοικοκυριά.

Τι δείχνουν οι έρευνες

Το τοπίο που διαμορφώνεται στο real estate επιβεβαιώνουν εκτός από παράγοντες της αγοράς και διαφορετικές έρευνες.

Ειδικότερα, πρόσφατη έρευνα της Cerved Property Services που έγινε σε επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων, λαμβάνοντας υπόψη και τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς το ενδιαφέρον για την αγορά κατοικίας αναμένεται να είναι ισχυρότερο, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Εκτιμάται ακόμη ότι οι νεόδμητες κατασκευές και τα διαμερίσματα θα συγκεντρώσουν αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον, ενώ οι μονοκατοικίες, τα παλαιά ακίνητα και τα οικόπεδα αναμένεται να εμφανίσουν σταθεροποιητικές τάσεις.

Τα σκήπτρα της ζήτησης κρατούν τα τουριστικά ακίνητα, με το 61% των ερωτηθέντων επαγγελματιών στο πλαίσιο της έρευνας της Cerved να αναμένουν αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων.

Σύμφωνα ακόμη, με έτερη έρευνα της Berkshire Hathaway HomeServices, σε ποσοστό άνω του 50% των συναλλαγών “πρωταγωνιστές” είναι αλλοδαποί. Ακολουθούν, σε ποσοστό 31% αγοραστές από την περιοχή ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), ενώ 24% των αγοραστών προέρχεται από χώρες εκτός ΕΜΕΑ.

Οι εγχώριοι βέβαια, αγοραστές αντιπροσωπεύουν μία σημαντική αναλογία των επενδυτών, αποτελώντας το 45% του συνόλου. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 63% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι φέτος θα επιταχυνθεί η ανάπτυξη της αγοράς, ενώ το 89% των επαγγελματιών προβλέπει ότι θα καταστεί ανταγωνιστικότερη.

Διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης με ευκολία πρόσβασης σε μέσα μεταφοράς συγκεντρώνουν την υψηλότερη ζήτηση, με τη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων να προτιμάται περισσότερο, σε σχέση με τις μονοκατοικίες. Αντίθετα, η ζήτηση είναι περιορισμένη σε περιοχές εκτός των αστικών κέντρων.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Engel&Volkers, οι παραθεριστικές κατοικίες κεντρίζουν το ενδιαφέρον των επενδυτών, με την πολυεθνική εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών να εκτιμά ότι το 2021 περίπου επτά στους δέκα πελάτες της είχαν, ήδη, αγοράσει μια παραθεριστική κατοικία ως πιθανή επένδυση ακινήτου.

«Συγκριτικά με άλλους δημοφιλείς προορισμούς διακοπών στη Μεσόγειο, οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι σχετικά χαμηλές, προσφέροντας έτσι εξαιρετικές προοπτικές καλών αποδόσεων, τόσο για τους ιδιώτες αγοραστές, όσο και για τους θεσμικούς επενδυτές», έχει αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Engel&Volkers Γιώργος Πετράς.

Όπως προσθέτει ο κ. Πετράς, η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο περιζήτητους προορισμούς για πολλούς παραθεριστές. Αυτό το ερχόμενο καλοκαίρι αναμένουμε για άλλη μια φορά μια εισροή τουριστών και ως εκ τούτου πιθανούς αγοραστές. Από το ξέσπασμα της πανδημίας, πολλοί παραθεριστές που συνήθιζαν να μένουν σε ξενοδοχεία επιδιώκουν όλο και περισσότερο να αποκτήσουν τη δική τους παραθεριστική κατοικία.

Η υψηλή ζήτηση και η αυξανόμενη απήχηση της περιοχής μελλοντικά θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αυξήσεις τιμών. Σε ορισμένα μέρη, ήδη η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά. Επομένως, η τρέχουσα συγκυρία, σύμφωνα με τον CEO της Engel&Volkers ενδείκνυται για επένδυση στο ελληνικό real estate.