Γιατί στρέφονται στα logistics οι επενδυτές

Γιατί στρέφονται στα logistics οι επενδυτές

Λίγοι θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν ότι η πιο στρατηγικού χαρακτήρα επένδυση στο χώρο των ακινήτων σχετίζεται με τους αποθηκευτικούς χώρους. Το ηλεκτρονικό εμπόριο που ήρθε για να μείνει έχει εκτοξεύσει τη ζήτηση για τα λεγόμενα κέντρα διανομής και αποθήκευσης και γι’ αυτό οι επενδυτικές εταιρείες ακινήτων ενισχύουν το χαρτοφυλάκιό τους με νέους, τέτοιου είδους, χώρους. Το «μυστικό» πίσω από τις συγκεκριμένες επενδύσεις σχετίζεται με το γεγονός ότι οι χώροι logistics διαθέτουν τις υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες του real estate. Αυτές κυμαίνονται μεταξύ 8%-8,5% και θεωρούνται από τις πλέον ανταγωνιστικές, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς, για παράδειγμα, στη Μεγάλη Βρετανία ή τη Γερμανία δεν ξεπερνούν το 4,5%.  

Στο συγκεκριμένο κλάδο ακινήτων, το αποτύπωμά της επιδιώκει να διευρύνει η Prodea, η οποία προχωρά στην έκδοση ομολόγου, ύψους 300 εκατ. ευρώ, που έχει ως στόχο τη χρηματοδότηση των επενδύσεών της στην ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων του χαρτοφυλακίου της. Τα κεφάλαια του ομολόγου, που εικάζεται ότι θα έχει επιτόκιο 3%, σε συνδυασμό με τη ρευστότητα που προέρχεται από την οργανική δραστηριότητα της Prodea, δηλαδή τη διαχείριση ακινήτων, αλλά και την πώληση ιδιοκτησιών, καλύπτουν το επενδυτικό πρόγραμμα των επόμενων δύο-δυόμισι χρόνων, όπως σημείωσε, χθες, στη γενική συνέλευση της εταιρείας ο διευθύνων σύμβουλος Άρης Καρυτινός. 

Η Prodea φέτος μόνο προγραμματίζει επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της με αποθηκευτικούς χώρους επιφάνειας 75.000 τετραγωνικών μέτρων.

Η τελευταία τέτοιου κίνηση ήρθε από την Trastor, η οποία απέκτησε, έναντι 2,3 εκατ. ευρώ, το 100% της Σύζευξις, εταιρίας που έχει στην ιδιοκτησία της μια εμπορική αποθήκη 5.262 τ.μ. σε γήπεδο εμβαδού 11.349 τ.μ., που βρίσκεται στην θέση «Ρουπάκι» στον Ασπρόπυργο Αττικής και είναι πλήρως μισθωμένη. Η εταιρεία διαθέτει συνολικά πέντε εγκαταστάσεις logistics, συνολικής επιφάνειας 52,5 χιλ. τ.μ.

Ένα αντίστοιχο deal με την ΝΟΕ Μεταλλικές Κατασκευές έχει πραγματοποιήσει η Premia, με την πρώτη να ελέγχει το 19,54% του μετοχικού κεφαλαίου της επενδυτικής εταιρίας ακινήτων, έχοντας εισφέρει στο χαρτοφυλάκιο της εταιρίας αποθηκευτικούς χώρους 62.500 τετραγωνικών μέτρων. Σήμερα, η Premia διαθέτει χαρτοφυλάκιο αποθηκευτικών χώρων 103 χιλ. τετραγωνικών μέτρων, μέγεθος που επιδιώκει να αυξήσει σε 200 χιλ. τ.μ. μέχρι και το τέλος της χρονιάς.

Ούτε από το χαρτοφυλάκιο της Trade Estates λείπουν οι χώροι logistics. H εταιρεία διαθέτει δύο logistic centers στο Σχηματάρι (46.600 τ.μ., αξίας 25,3 εκατ. ευρώ, έσοδα από ενοίκια 2 εκατ. ευρώ) και τα Οινόφυτα (30.200 τ.μ., αξίας 8,8 εκατ. ευρώ).

Η λίστα των επενδυτών σε χώρους logistics περιλαμβάνει την Briq Properties, η οποία έχει αγοράσει το 80% της Sarmed Warehouses, η οποία έχει στην κυριότητά της δύο οικόπεδα, συνολικής έκτασης 131.232,40 τ.μ. Σε αυτά έχουν ανεγερθεί κτίρια συνολικής επιφάνειας 58.641,60 τ.μ. αποθηκευτικών και βιομηχανικών χρήσεων, γραφείων και βοηθητικών χώρων, έναντι 23,6 εκατ ευρώ. Ακόμη, το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει τρία νέα οικόπεδα στον Ασπρόπυργο, συνολικού εμβαδού 27.389,50 τ.μ., τα οποία  είναι όμορα σε ήδη ιδιόκτητα οικόπεδα επιφανείας 57.529 τ.μ. Σε αυτά η εταιρεία ήδη αναπτύσσει σύγχρονο κτίριο αποθήκευσης και διανομής επιφάνειας 20.764,42 τ.μ και νέων αποθηκών της τάξης των 10.000 τ.μ., τα οποία αναμένεται να είναι έτοιμα στα τέλη του 2021, ενώ όπως ειπώθηκε υπάρχει ήδη προφορική συμφωνία με μισθωτή.

Τέλος, πριν από μερικούς μήνες, η ολλανδικών συμφερόντων εταιρεία Ten Brinke ολοκλήρωσε την εξαγορά της εταιρείας "ΔΕΛΤΑ 4" που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και έχει ως αντικείμενο τη διανομή, διαμεταφορά και διακίνηση εμπορευμάτων.