Γιατί ο Κινεζικός «ιός» μπλοκάρει μεγάλα φωτοβολταϊκά έργα

Γιατί ο Κινεζικός «ιός» μπλοκάρει μεγάλα φωτοβολταϊκά έργα

Μια νέα απειλή έχουν να αντιμετωπίσουν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων. Το κόστος για την κατασκευή μεγάλων έργων έχει αυξηθεί έως 30%, η προσφορά έχει μειωθεί εξαιτίας της υπολειτουργίας των εργοστασίων παραγωγής πάνελ στην Κίνα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι αυξήσεις σε πρώτες ύλες όπως τα μέταλλα σε συνδυασμό με την αύξηση του ενεργειακού και μεταφορικού κόστους, έχει εκτοξεύσει το κόστος κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων έως...60%.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στο Liberal Markets, η πλειονότητα των πάνελ διεθνώς κατασκευάζονται στην Κίνα. Η ζήτηση υπάρχει, η προσφορά είναι περιορισμένη και επομένως οι τιμές των πάνελ έχουν αυξηθεί. Η περιορισμένη προσφορά οφείλεται στο γεγονός πως συνεχίζονται να παρατηρούνται διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα της Κίνας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ίδιες πηγές «εδώ και επτά μήνες, το ενεργειακό κόστος έχει αυξηθεί, η αύξηση της τιμής πρώτων υλών και τα περιοριστικά μέτρα στη μεταφορά προϊόντων εξαιτίας της πανδημίας δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ στην αγορά των φωτοβολταϊκών κυρίως στην Κίνα».

Ως αποτέλεσμα αρκετές μονάδες παραγωγής πάνελ και άλλων υλικών απαραίτητων για την κατασκευή φωτοβολταϊκών έργων  στην Κίνα, είτε υπολειτουργούν, είτε έχουν αναστείλει την παραγωγή τους. Υπενθυμίζεται πως η Κίνα πλήττεται από σημαντικές ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας με αρκετά εργοστάσια να έχουν αναστείλει την παραγωγή τους.

Η έλλειψη προμηθειών σε άνθρακα, η αυστηροποίηση των προτύπων για τις εκπομπές και η ισχυρότερη ζήτηση από εταιρείες μεταποίησης και τη βιομηχανία έχουν οδηγήσει τις τιμές άνθρακα σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ έχουν προκαλέσει εκτεταμένους περιορισμούς στην κατανάλωση.

Παράλληλα στις ΗΠΑ τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι ελλείψεις πρώτων υλών μπορεί να προκαλέσουν καθυστερήσεις σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναφέρει η Lazard σε έκθεσή της. Στην εγχώρια αγορά επικρατεί προβληματισμός για την αύξηση του κόστους κατασκευής φωτοβολταϊκών έργων, καθώς οι προσφορές έχουν ήδη γίνει χωρίς να υπολογίζονται οι αυξήσεις στις τιμές των πάνελ, της ενέργειας και των πρώτων υλών.

Ωστόσο, άνθρωποι με γνώση των μεγάλων έργων που τελούνται στη χώρα μας επισημαίνουν πως «δεν υπάρχει περίπτωση να ακυρωθούν επενδύσεις, ίσως καθυστερήσουν λίγο, καθώς το έργο της πράσινης μετάβασης επείγει». Tέλος, αξίζει να σημειωθεί πως  δεν παρατηρείται παρόμοια εικόνα στα αιολικά πάρκα, όπου ναι μεν το κόστος έχει αυξηθεί, όχι όμως στον ίδιο βαθμό με τα φωτοβολταϊκά.