Γιατί η BoE θα διατηρήσει και αύριο αμετάβλητα τα επιτόκια

Γιατί η BoE θα διατηρήσει και αύριο αμετάβλητα τα επιτόκια

Παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού τον Αύγουστο, η Τράπεζα της Αγγλίας δεν αναμένεται να κάνει την έκπληξη αύριο και να αιφνιδιάσει την αγορά ανακοινώνοντας είτε αύξηση των επιτοκίων είτε αλλαγή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως κατά την αυριανή συνεδρίασή της, η Τράπεζα της Αγγλίας θα ανακοινώσει απλά διατήρηση των επιτοκίων στα ιστορικά χαμηλά του 0,25% και συνέχιση του προγράμματος QE στα 435 δισ. στερλίνες (573 δισ. δολάρια), όπως αναφέρει το CNBC.

Η πτωτική κούρσα της στερλίνας μετά το δημοψήφισμα για το Brexit ενίσχυσε το κόστος των εισαγωγών, με αποτέλεσμα τα αγαθά να είναι πλέον ακριβότερα για τους Βρετανούς καταναλωτές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο του πληθωρισμού που έφθασε στο 2,9% τον Αύγουστο, αισθητά υψηλότερα από το όριο του 2% που έχει θέσει η Τράπεζα της Αγγλίας.

Κατά συνέπεια, η πρώτη κίνηση του οικονομικού επιτελείου της Κεντρικής Τράπεζας θα έπρεπε να είναι η αύξηση των επιτοκίων. Ωστόσο, η αναμενόμενη επιβράδυνση της βρετανικής οικονομίας, μετά την απόφαση για Brexit, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για δράση στους οικονομικούς επιτελείς.

Τώρα, η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει ότι με δεδομένη την επιβράδυνση που αναμένεται να παρουσιάσει ο ρυθμός ανάπτυξης, ο πληθωρισμός θα κινηθεί σύντομα πτωτικά. Ήδη, τον Ιούλιο, έδειξε σημάδια επιβράδυνσης, υποχωρώντας στο 2,6%, ωστόσο σύμφωνα με τις δηλώσεις του διοικητή, Mark Carney, τον περασμένο μήνα, ο πληθωρισμός κατά πάσα πιθανότητα θα κινηθεί ανοδικά πριν αρχίσει να υποχωρεί. Μάλιστα, για τον Οκτώβριο η Κεντρική Τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει στο 3%.

Σύμφωνα με τον κ. Carney, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια πρέπει να αναμένουμε δύο αυξήσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας. Η πρώτη, όμως, δεν πρόκειται να συμβεί πριν το τρίτο τρίμηνο του 2018.

Η τελευταία μείωση επιτοκίων έγινε στη Βρετανία τον Αύγουστο του 2016. Στη συνεδρίαση του προηγούμενου μήνα το οικονομικό επιτελείο της Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε -κατά πλειοψηφία έξι προς δύο- τη διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα. Παράλληλα, αποφασίστηκε ομόφωνα η διατήρηση του προγράμματος QE με αγορές ομολόγων 435 δισ. στερλινών.

Επιπρόσθετα, η Κεντρική Τράπεζα υποβάθμισε τις προβλέψεις της για το ρυθμό ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας το τρέχον κι επόμενο έτος. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της, το βρετανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,7% το 2017 από 1,9% που αναμενόταν αρχικώς και κατά 1,6% το 2018 από 1,7% που έκαναν λόγο οι προηγούμενες εκτιμήσεις.