Getty Images: O βασιλιάς των ενημερωτικών φωτογραφιών μπαίνει στο χρηματιστήριο, με το βλέμμα στα NFT

Getty Images: O βασιλιάς των ενημερωτικών φωτογραφιών μπαίνει στο χρηματιστήριο, με το βλέμμα στα NFT

Οι παρατηρητικοί άνθρωποι που διαβάζουν εφημερίδες και περιηγούνται στις σελίδες του διαδικτύου σίγουρα έχουν προσέξει πως κάτω από τις περισσότερες φωτογραφίες που συνοδεύουν τις αθλητικές ή πολιτικές ή καλλιτεχνικές ειδήσεις βρίσκεται ένα όνομα: Getty Images. Η επιχείρηση, που άρχισε να λειτουργεί το 1995, πήρε το όνομά της από τον συνιδρυτή της Μαρκ Γκέτυ, γόνο της γνωστής πάμπλουτης οικογένειας Γκέτυ που πλούτισε από το πετρέλαιο.

Μετά από μία σειρά εξαγορών η Getty Images έγινε σύντομα μία από τις σημαντικότερες εταιρείες στον χώρο δραστηριοποίησής της, αποκτώντας και ένα μεγάλο αρχείο φωτογραφιών. Το 2008 η εταιρεία εξαγοράστηκε από την εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων Hellman and Friedman για 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια και αποσύρθηκε από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στο οποίο διαπραγματευόταν μέχρι τότε.

Ο έλεγχος της εταιρείας πέρασε στα χέρια μίας άλλης εταιρείας ιδιωτικών κεφαλαίων, της Carlyle, το 2012. H Carlyle ταλαιπώρησε την εταιρεία, φορτώνοντάς την με υπερβολικό δανεισμό και το 2018 πούλησε πλειοψηφικό ποσοστό της εταιρείας στην οικογένεια Γκέτυ η οποία επανήλθε στο τιμόνι της εταιρείας.

Την Παρασκευή που μας πέρασε, ανακοινώθηκε η επιστροφή της εταιρείας στα αμερικανικά χρηματιστήρια. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η Getty Images θα απορροφηθεί από την εταιρεία τύπου SPAC με το όνομα CC Neuberger Principal Holdings II (PRPB NYSE). Η απορρόφησή της αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 και, εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά, αμέσως μετά το σύμβολό διαπραγμάτευσης θα γίνει GETY και η διαπραγμάτευση θα συνεχίσει να γίνεται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Μέσα από αυτή την διαδικασία η Getty Images αναμένεται να ενισχυθεί οικονομικά με 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την αποπληρωμή του σχετικά υψηλού δανεισμού της εταιρείας και την γενικότερη ενίσχυση του ισολογισμού της. Στην τιμή των 10 δολαρίων, τιμή στην οποία βρίσκεται αυτή την στιγμή η μετοχή της PRPB, η συνολική αξία της Getty Images είναι κοντά στα 4,8 δις δολάρια. Δηλαδή, αν αύριο το πρωί ολοκληρωνόταν η απορρόφηση από την PRPB, η χρηματιστηριακή αξία της GETY θα ανερχόταν σε αυτό το ύψος.

Επειδή καθημερινά εισέρχονται στα αμερικανικά χρηματιστήρια εταιρείες οχήματα τύπου SPAC και ανακοινώνονται συμφωνίες απορρόφησης εταιρειών, είναι λογικό να αναρωτηθεί κανείς τι ξεχωριστό έχει η περίπτωση της Getty Images, ειδικά αυτή την περίοδο που ο ενθουσιασμός του επενδυτικού κοινού για τον θεσμό των SPACs βαίνει μειούμενος.

Πρώτον, σε αντίθεση με τις περισσότερες εταιρείες που επιλέγουν να εισαχθούν στο χρηματιστήριο χρησιμοποιώντας αυτή την μέθοδο, η Getty Images είναι μία γνωστή εταιρεία που έχει ήδη αξιόλογες επιδόσεις και σε επίπεδο πωλήσεων και σε επίπεδο οργανικής κερδοφορίας.

Δεύτερον, η προβλεπόμενη χρηματιστηριακή της αξία δεν συμπεριλαμβάνει ένα «υπερτίμημα αισιοδοξίας» όπως γινόταν πολύ συχνά μέχρι τώρα. Τρίτον, παρά το γεγονός πως η Getty Images είναι μία γνωστή, αρκετά ώριμη επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε έναν σχετικά «βαρετό» κλάδο της οικονομίας, υπόσχεται να δώσει στους ενδιαφερόμενους επενδυτές έναν εναλλακτικό τρόπο να συμμετάσχουν σε έναν πολλά υποσχόμενο φαινόμενο που έχει αρχίσει να γιγαντώνεται εδώ και λίγο καιρό: τα NFTs.

Για να γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας για το 2020 ήταν περίπου 810 εκατομμύρια δολάρια, για το 2021 προβλέπεται να φθάσει τα 910 εκατομμύρια και για το 2022 εκτιμάται πως θα πλησιάσει τα 967 εκατομμύρια. Περίπου το μισό του κύκλου εργασιών προέρχεται από συνδρομές, πράγμα που σημαίνει πως η διοίκηση μπορεί να εκτιμήσει σχετικά εύκολα τα μελλοντικά έσοδα της επιχείρησης. Τα λειτουργικά κέρδη, τα EBITDA όπως πολύ συχνά αποκαλούνται, ανέρχονται σε περίπου 32,5% του κύκλου εργασιών, δηλαδή για την επόμενη χρονιά εκτιμώνται κοντά στα 315 εκατομμύρια. Με βάση αυτά τα μεγέθη, η χρηματιστηριακή αξία των 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων αντιστοιχεί σε περίπου 15 φορές τα EBITDA.

Στην παρομοίου αντικειμένου με την Getty Images, Shutterstock (SSTK NYSE) η χρηματιστηριακή αξία είναι 18 φορές τα EBITDA της επόμενης χρονιάς, μόνο που αυτή έχει σχεδόν μηδενικό δανεισμό, σε αντίθεση με την Getty Images της οποίας ο καθαρός δανεισμός είναι πάνω από τα 1,1 δις. Βλέπουμε δηλαδή πως η χρηματιστηριακή αξία της Getty Images θα είναι συγκρίσιμη με αυτή των ομοειδών εταιρειών που είναι ήδη εισηγμένες στο χρηματιστήριο.

Σχετικά με τα NFTs, ο διευθύνων σύμβουλος Κρεγκ Πήτερς δήλωσε πως περιμένει πως η αυξανόμενη ζήτηση για φωτογραφίες από διαφόρων ειδών γεγονότα ή εκδηλώσεις από τους χρήστες των κοινωνικών δικτύων θα κρατήσει σταθερά αυξανόμενο το ενδιαφέρον για τις υπηρεσίες που παρέχει η εταιρεία, αλλά πως η μεγάλη ευκαιρία κρύβεται μέσα στα NFTs.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, τα ψηφιακά πιστοποιητικά γνησιότητας που συνοδεύουν φωτογραφίες ή βίντεο από αθλητικά γεγονότα, συναυλίες, παρουσιάσεις μόδας, εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν celebrities και τα οποία δίνουν την δυνατότητα στους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων τους να εισπράττουν συνεχώς έσοδα κάθε φορά που μία φωτογραφία ή βίντεο «ανεβαίνουν» σε ένα κοινωνικό δίκτυο ή δημοσιεύονται σε μία ιστοσελίδα ή διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης, ανοίγουν νέους δρόμους για την εταιρεία και τους ανταγωνιστές της.

Ο Πήτερς δήλωσε πως τα NFTs είναι μία μέθοδος για την μετατροπή του πολιτισμού (ο όρος που χρησιμοποίησε στα αγγλικά ήταν culture) σε πηγή εσόδων (monetization). Πρόσθεσε μάλιστα πως παρά το γεγονός πως η εταιρεία του συνεργάζεται ήδη με την Dapper Labs, που δημιούργησε και διαχειρίζεται (σε συνεργασία με το NBA) την υπηρεσία NBA Top Shot, όπου οι φίλοι του επαγγελματικού πρωταθλήματος μπάσκετ μπορούν να αγοράζουν και να πωλούν NFTs που απαθανατίζουν γεγονότα που έχουν σχέση με το πρωτάθλημα, η Getty Images ακόμα δεν έχει αρχίσει να «ξύνει την επιφάνεια» της μεγάλης αυτής αγοράς που τώρα δημιουργείται.

Σημείωσε επίσης πως δεν βιάζεται να κάνει μεγάλες κινήσεις στον τομέα, αλλά θα παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις για να δει προς τα που θα κατευθυνθεί η αγορά. Είναι όμως βέβαιος πως, σαν ένας από τους μεγάλους ιδιοκτήτες «πνευματικής περιουσίας» με την μορφή των αρχείων φωτογραφιών και βίντεο, η Getty Images έχει να κερδίσει πολύ στο μέλλον από τα NFTs.

Αν κάποιος δεχθεί την εκτίμηση της διοίκησης της εταιρείας σχετικά με το μέλλον των NFTs και την πρόθεση της επιχείρησης να δραστηριοποιηθεί δυναμικά στον τομέα, μπορεί να επενδύσει στην μετοχή της χωρίς πολύ μεγάλο ρίσκο, δεδομένου πως η αποτίμησή της είναι πολύ πιο λογική από άλλες περιπτώσεις SPACs ή νέων εταιρειών που υπόσχονται συμμετοχή σε νέους αναπτυσσόμενους τομείς της οικονομίας και της τεχνολογίας. Βέβαια, θα χρειαστεί να περιμένει αρκετούς μήνες μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας απορρόφησης της εταιρείας, και ίσως πολύ παραπάνω μέχρι να φανεί η πραγματική αξία των NFTs για την Getty Images, αλλά λογικά δεν θα φοβάται πως η μετοχή του θα καταποντιστεί στα ξαφνικά, όπως πολλές φορές έχει γίνει σε μετοχές εταιρειών που ακόμα δεν έχουν αρχίσει να πουλάνε τα προϊόντα τους και προσγειώνουν απότομα τους μετόχους τους με απογοητευτικές εκτιμήσεις για την εξέλιξη των πραγμάτων.