Γερμανία: Ισχυρή αύξηση στις βιομηχανικές παραγγελίες, αυξημένες και οι λιανικές πωλήσεις

Γερμανία: Ισχυρή αύξηση στις βιομηχανικές παραγγελίες, αυξημένες και οι λιανικές πωλήσεις

Ισχυρή αύξηση εμφάνισαν οι βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας το Νοέμβριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, λόγω της αυξημένης εσωτερικής ζήτησης.

Όπως ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, οι βιομηχανικές παραγγελίες, προσαρμοσμένες σε εποχιακές διακυμάνσεις και ημερολογιακές επιδράσεις, σημείωσαν αύξηση 1,5% σε μηνιαία βάση. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για μικρότερη αύξηση κατά 0,3%.

Οι εγχώριες παραγγελίες ενισχύθηκαν κατά 2,6%, ενώ εκείνες από το εξωτερικό κατά 0,6%, με τα στοιχεία να δείχνουν μια ανάκαμψη στις παραγγελίες από χώρες εκτός της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, οι λιανικές πωλήσεις της Γερμανίας το Νοέμβριο ανέκαμψαν από μια μικρή πτώση που σημείωσαν τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Destatis.

Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,2% σε μηνιαία βάση το Νοέμβριο, έπειτα από πτώση 0,1% τον Οκτώβριο, απογοητεύοντας ωστόσο τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, για αύξηση 0,5%.

Σε ετήσιο επίπεδο, οι λιανικές πωλήσεις διαμορφώθηκαν κατά 2,3% υψηλότερα.

Για το σύνολο του 2015, η Destatis εκτιμά πως οι πωλήσεις θα έχουν αυξηθεί κατά 2,8% με 3,1%.