Γ. Ζαββός: Ζήτημα δημοσίου συμφέροντος η επιτυχία του «Ηρακλή»

Γ. Ζαββός: Ζήτημα δημοσίου συμφέροντος η επιτυχία του «Ηρακλή»

Για τα χαρακτηριστικά του σχεδίου Ηρακλής το οποίο εγκρίθηκε από την Κομισιόν και στοχεύει στην τιτλοποίηση κόκκινων δανείων ύψους 30 δισ. ευρώ μίλησε ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για θέματα των τραπεζών κ. Γιώργος Ζαββός.

Ο κ. Ζαββός ενημέρωσε για όλες τις πτυχές του σχεδίου τονίζοντας ότι η συστημική λύση έρχεται μετά από χρόνια στασιμότητας και τοξικής άπνοιας. Ο ίδιος χαρακτήρισε τον «Ηρακλή» μια πρωτοβουλία διεθνούς βεληνεκούς η οποία μάλιστα δεν αποκλείεται να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό η υλοποίηση του σχεδίου και η έγκρισή του από την Κομισιόν κατέστησαν δυνατές καθώς υπήρχε εξαρχής ξεκάθαρη κατεύθυνση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και αμέριστη συμπαράσταση από τον υπουργό Οικονομικών.

Πέντε είναι τα βασικά στοιχεία που καθιστούν τον Ηρακλή μια αποτελεσματική και καινοτόμο πρωτοβουλία:

Πρώτον αποτελεί συστημική λύση για τη μείωση των κόκκινων δανείων κατά 40% ενώ η εντολή του πρωθυπουργού προς τον κύριο Ζαββό είναι για ταχύτατη μείωση σε μονοψήφιο ποσοστό.

Δεύτερον αποτελεί λύση της αγοράς καθώς στηρίζεται η συμμετοχή των επενδυτών και όχι στις πλάτες των φορολογούμενων.

Τρίτον η καινοτομία του σχεδίου επιβεβαίωσε και ο Μάριο Ντράγκι καθώς είναι η πρώτη φορά που μια χώρα χωρίς επενδυτική βαθμίδα θα αξιοποιήσει τις αγορές για την επίλυση του ζητήματος.

Τέταρτον αποτελεί το πρώτο στάδιο μιας συνολικότερης στρατηγικής. Η κυβέρνηση εξετάζει ήδη τις κατάλληλες επιλογές για την αντιμετώπιση και των υπόλοιπων κόκκινων δανείων ύψους 40 δισ. ευρώ.

Πέμπτο, είναι η πρώτη ενέργεια της Ελλάδας μετά από δέκα χρόνια και αποτελεί στην ουσία ένα μεταρρυθμιστικό σοκ για τον τραπεζικό κλάδο.

Μέσω του Ηρακλής στόχος είναι να απελευθερωθούν οι τράπεζες και να επιστρέψουν στο βασικό τους ρόλο που είναι η χρηματοδότηση της οικονομίας ενώ τους δίνεται η δυνατότητα να επικεντρωθούν ακόμη περισσότερο στους στρατηγικούς αποπληρωτές.

Επίσης ο κ. Ζαββός ξεκαθάρισε ότι οι προμήθειες που θα πληρώσουν οι τράπεζες θα δίνονται ανά έτος και θα είναι χαμηλότερες και από αυτές που πλήρωσαν οι ιταλικές τράπεζες και είχαν επενδυτική βαθμίδα.

Στο ίδιο πλαίσιο το κράτος αναμένεται να κερδίσει σημαντικά ποσά και το τραπεζικό σύστημα να ξαναβρεί τη χαμένη του αξιοπιστία.