Γ. Στουρνάρας: Προτάσεις για χαλάρωση των capital controls

Γ. Στουρνάρας: Προτάσεις για χαλάρωση των capital controls

Το σχέδιο της Ελληνικής κυβέρνησης για την χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών που ήδη έχει υποβληθεί προς τους Θεσμούς παρουσίασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη συζήτηση της έκθεσης της ΤτΕ για την Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2015 - 2016.

Πιο συγκεκριμένα, εάν η τρόικα κάνει τελικά αποδεκτές τις προτάσεις της Αθήνας τότε θα υπάρξει

-επιλογή ανάληψης 840 ευρώ ανά 2 εβδομάδες. Με άλλα λόγια,  αν κάποιος παραλείψει να πάρει τα 420 ευρώ στη μία εβδομάδα θα μπορεί να κάνει ανάληψη του διπλάσιου ποσού μετά από 2 εβδομάδες

- άρση απαγόρευσης στην ανάληψη μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά,

- πλήρη άρση της απαγόρευσης για πρόωρη αποπληρωμή δανείων

- άρση από 10% σε 30% ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από εξωτερικό

- μείωση του χρόνου αποστολής εμβασμάτων στο εξωτερικό

- αύξηση των ορίων στη χρήση καρτών στο εξωτερικό με άνοιγμα πολλών διαδικτυακών αγορών

- αύξηση των μηνιαίων ορίων για αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ

Πέραν της πρότασης της Αθήνας για την χαλάρωση των capital controls ο κ. Στούρναρας χτύπησε το καμπανάκι για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια λέγοντας ότι αποτελεί το νούμερο ένα κρίσιμο ζήτημα τόσο για το τραπεζικό σύστημα όσο και για την ελληνική οικονομία. Πιο συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι το σύνολο όλων των ανοιγμάτων ανέρχεται στο 45%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 108,6 δις ευρώ. Σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια το  67% αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το 42% είναι στεγαστικά και το 55% στα καταναλωτικά. 

Παράλληλα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας σημείωσε ότι «από τα στρώματα» επιστρέψει στην ΤτΕ 4 δισεκατομμύρια ευρώ τραπεζογραμματίων από τις 20 Ιουλίου του 2015, ενώ –κοιτώντας προς το Μέγαρο Μαξίμου- επισήμανε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας από το β' εξάμηνο του 2016 προϋποθέτει την απρόσκοπτη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.

Στα 86 δισ. η εκτίμηση του κόστους της «επαναδιαπραγμάτευσης»

Κατά τη δευτερολογία του ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας επανέλαβε την αρχική του εκτίμηση ότι η ζημιά της «επαναδιαπραγμάτευσης» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δηλαδή του τρίτου Μνημονίου, κόστισε με μια «ήπια εκτίμηση» όπως είπε περί τα 86 δισ. ευρώ.

Θετικό βήμα το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης δημιουργεί θετικές προοπτικές για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το β΄ εξάμηνο του 2016. Παράλληλα, η δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων για ανάληψη δράσεων με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους σε βραχυπρόθεσμο και μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα είναι ένα θετικό βήμα.

Η Τράπεζα της Ελλάδος κρίνει αναγκαία την εξειδίκευση, ποσοτικοποίηση και εμπροσθοβαρή ενεργοποίηση των προβλεπόμενων μέτρων διαχείρισης του δημόσιου χρέους. Κάτι τέτοιο θα είχε ως συνέπεια την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της αποδοχής των ακολουθούμενων πολιτικών, που θα συντελούσαν, ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω το κλίμα εμπιστοσύνης και να ενδυναμωθεί η ανάκαμψη της οικονομίας.

Επιπλέον, η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρεί ότι η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ρεαλιστικούς και βιώσιμους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης θα υποβοηθηθεί: Πρώτον, από την προώθηση, χωρίς δισταγμούς, των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που περιγράφονται στην πρόσφατη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς, και από την αξιοποίηση της αδρανούσας ακίνητης κρατικής  περιουσίας μέσω των κατάλληλων μέτρων για τη βελτίωση των χρήσεων γης. Δεύτερον, από τη μείωση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου από πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά, σε 2% του ΑΕΠ, χωρίς να θιγεί η προοπτική βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους μέσω της εφαρμογής ήπιων μέτρων μετάθεσης των λήξεων των δανείων και εξομάλυνσης της αποπληρωμής των τόκων. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα για μείωση της φορολογίας και θα απελευθερώσει πόρους για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ παράλληλα θα καταστήσει τους δημοσιονομικούς στόχους οικονομικά και κοινωνικά επιτεύξιμους.


Αλέξανδρος Διαμάντης