Γ. Στουρνάρας: Το ασφαλιστικό των τριών πυλώνων δίνει αναπτυξιακή δυναμική

Γ. Στουρνάρας: Το ασφαλιστικό των τριών πυλώνων δίνει αναπτυξιακή δυναμική

Την αναπτυξιακή δυναμική που παρουσιάζει το ασφαλιστικό τριών πυλώνων, χωρίς να αλλοιώνει τους στόχους ενός συνταξιοδοτικού συστήματος, υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου «Συντάξεις για Νέους – Ένα Αναπτυξιακό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης», των καθηγητών Μιλτιάδη Νεκτάριου, Πλάτωνα Τήνιου και Γιώργου Συμεωνίδη.

Ειδικότερα, όπως σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, το σύστημα τριών πυλώνων που προτείνεται από τους συγγραφείς του βιβλίου συνιστά ένα είδος σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπου οι τομείς δρουν συμπληρωματικά (και όχι ανταγωνιστικά) σε αυτά που έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα.

«Η προσέγγιση των συγγραφέων για ένα αναπτυξιακό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, αντιστρέφει την επικρατούσα λογική προσαρμογής της οικονομίας στις απαιτήσεις του συστήματος συντάξεων, και θέτει ως αφετηρία ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, το οποίο θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των νέων εργαζομένων, παρέχοντας παράλληλα εγγυήσεις για τα δικαιώματα των απερχόμενων γενεών», τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο για τους σημερινούς και αυριανούς εργαζόμενους «η κεντρική αξία είναι η ανάπτυξη, και προς αυτή την κατεύθυνση προτείνεται ένα σύστημα συντάξεων βασισμένο στην άμεση εισαγωγή ενός συστήματος τριών πυλώνων». Για τους συνταξιούχους δε, «κεντρική αξία είναι η δικαιοσύνη και η αξιοπιστία, και προς αυτό τον στόχο χορηγούνται ισχυρές εγγυήσεις των δικαιωμάτων τους μέσω της χρηματοδότησης της μεταβατικής περιόδου». 

Σχολιάζοντας την πρόταση του βιβλίου, ο Γιάννης Στουρνάρας επισήμανε ότι «η χρήση ατομικών λογαριασμών στους δύο πρώτους πυλώνες εξασφαλίζει διαφάνεια και ίση μεταχείριση των ασφαλισμένων, τόσο εντός όσο και μεταξύ διαδοχικών γενεών, ενώ παράλληλα έχει ευεργετικές επιπτώσεις στην απασχόληση, καθώς πλέον υπάρχει αναλογιστική δικαιοσύνη στην απονομή συνταξιοδοτικών παροχών».

Παράλληλα, «η μείωση των εισφορών μειώνει τη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας, ευνοώντας την αύξηση της απασχόλησης, την ανταγωνιστικότητα και εν τέλει την ανάπτυξη. Ο βαθμός κεφαλαιοποίησης που επιτυγχάνεται με την προτεινόμενη χρηματοδότηση των επικουρικών συντάξεων εκτιμάται ότι σε μια δεκαετία θα έχει δημιουργήσει μεγάλο όγκο αποθεματικών (τουλάχιστον 50 δισεκ. ευρώ), παρέχοντας πολύτιμους πόρους για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης της χώρας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Τέλος, όπως είπε «η επάρκεια των συντάξεων επιτυγχάνεται πιο αποτελεσματικά μέσω του επιμερισμού των κινδύνων: το κράτος εξασφαλίζει στους πολίτες ένα δομημένο πλαίσιο μακροχρόνιας αποταμίευσης που θα προσφέρει ένα ποσοστό αναπλήρωσης της τάξεως του 55%, ενώ παρέχεται η δυνατότητα για την περαιτέρω συμπλήρωσή του, έως 75%,  μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας στο πλαίσιο των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης. Η κρατική χρηματοδότηση περιορίζεται στην καταβολή προνοιακών παροχών για την εξασφάλιση ενός "ελαχίστου επιπέδου διαβίωσης" και στη συμπλήρωση εισφορών για αυτούς με ανεπαρκές πλαίσιο ασφαλιστικών εισφορών (δηλαδή για τους ανέργους, τη στρατιωτική θητεία, τις γονικές άδειες κλπ)».

Δημοσιονομική απειλή οι αποφάσεις του ΣτΕ για τις συντάξεις

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στους δημοσιονομικούς κινδύνους που ενέχουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις συντάξεις, σε συνδυασμό με την αναστολή του μέτρου περικοπής τους. 

Αφού έκανε πρώτα μια σύντομη αναδρομή στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο ασφαλιστικό σύστημα για τη μεταρρύθμισή του από το 2010 και να αποκατασταθεί η μακροχρόνια βιωσιμότητά του, ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι «σύμφωνα με την πρώτη έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, η αναστολή των περικοπών δεν απειλεί τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος», εξηγώντας ωστόσο ότι «η αναστολή του μέτρου οδηγεί σε αυξημένες δαπάνες γήρανσης μέχρι το 2040».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η εφαρμογή των αποφάσεων της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες έκριναν αντισυνταγματικές προγενέστερες περικοπές στις συντάξεις, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης της συνταξιοδοτικής δαπάνης, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ». 

«Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι οι εξελίξεις αυτές συνδυαστικά, αποτελούν το σημαντικότερο δημοσιονομικό κίνδυνο μεσοπρόθεσμα και δρουν επιβαρυντικά στην ανάλυση βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους» υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.