Γ. Περιστέρης: Τα καλύτερα έρχονται, ακολουθεί περίοδος ταχείας ανάπτυξης για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Γ. Περιστέρης: Τα καλύτερα έρχονται, ακολουθεί περίοδος ταχείας ανάπτυξης για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Την εκκίνηση μιας περιόδου μεγάλης ανάπτυξης προανήγγειλε από το βήμα της γενικής συνέλευσης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, ο Γιώργος Περιστέρης, καθώς το άμεσα υλοποιήσιμο επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου, ύψους περίπου 2 δισ ευρώ, εξελίσσεται απρόσκοπτα και το στοίχημα στην πενταετία είναι τα 3 GW από επενδύσεις σε ΑΠΕ. Κι αυτός, είναι ένας ενδιάμεσος στόχος, όπως χαρκτηριστικά είπε ο πρόεδρος της εταιρείας.

Έκανε ειδική μνεία στη δύσκολη χρονιά του 2020, στις άμυνες που «έβγαλε» η εταιρεία, στην επιβράβευση της πολιτικής της να επενδύσει πρώτη από όλους στις ΑΠΕ από τη δεκαετία του 1990, στην είσοδο ισχυρών μετόχων στο μετοχικό της κεφάλαιο, αλλά και στις από εδώ και πέρα προκλήσεις.

«Επιμείναμε και επιμένουμε στο όραμά μας, βλέπουμε με χαρά ότι αυτό που εμείς σχεδιάζαμε και υλοποιούσαμε ήδη από την δεκαετία του 1990 αποτελεί τώρα στόχο όλο και περισσότερων επιχειρήσεων», ανέφερε χαρακτηρστικά,  τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται ή είναι έτοιμα προς κατασκευή έργα ισχύος 400 MW, ενώ άλλα 63, συνολικής ισχύος 1,8 GW είναι σε φάση ωρίμανσης.

Στο μέτωπο των φωτοβολταϊκών, προωθούνται έργα 1,7 GW, εκ των οποίων έργα ισχύος 1,1 GW έχουν πάρει βεβαίωση παραγωγού, ωστόσο το νέο στοίχημα της εταιρείας είναι τα έργα αποθήκευσης.

Νέες τεχνολογίες

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερο πρόγραμμα από άλλη εταιρεία», σημείωσε ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, σημειώνοντας ότι σε διάφορα στάδια βρίσκονται έργα αποθήκευσης, ισχύος 2 GW, με πιο ώριμα αυτά σε Αμφιλοχία και Αμάρι.

Στο μέτωπο των offshore αιολικών, η εταιρεία έχει συστήσει κοινοπραξία με την Ocean Winds, για την ανάπτυξη projects ισχύος 1,5 GW, με τον κ. Περιστέρη να εκφράζει την πεποίθηση ότι το θεσμικό πλαίσιο θα είναι έτοιμο εντός του έτους.

Στο σκέλος των νέων τεχνολογιών, η εταιρεία συμμετέχει μαζί και με άλλους ισχυρούς ελληνικούς μοίλους στο πρόγραμμα White Dragon που αφορά τη χρήση του υδρογόνου. 

Συνολικά, τα νέα έργα που δρομολογεί η εταιρεία ανέρχονται στα 7 GW εκ των οποίων τα 5 GW έχουν περάσει και το στάδιο της βεβαίωσης παραγωγού.

Πρωταγωνιστής φιλοδοξεί να είναι και στα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, όπου έχει ιδιαίτερα έντονη παρουσία, με την μονάδα της Ηπείρου να ψηφίζεται ως ένα από τα καλύτερα έργα, ενώ έχει ξεκινήσει και η κατασκευή στην Πελοπόννησο: «Παρακολουθούμε τον τομέα και θα είμαστε πρωταγωνιστές», υπογράμμισε ο κ. Περιστέρης.

Σε άλλους τομείς δράσης, ο επικεφαλής της ΤΕΝΕΡΓ αναφέρθηκε στα έργα μετατροπής του στρατιωτικού αεροδρομίου της Σούδας σε «πράσινο», όπως και του νησιού Άγιος Ευστράτιος.

Οι προκλήσεις

Ειδική επίσης μνεία έκανε στις προκλήσεις που αντιμετώπισε η εταιρεία κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και ειδικά στην ζημιά που υπέστησαν όσες εταιρείες δραστηριοποιούνται στην αγορά ενέργειας του Τέξας, λέγοντας «έπρεπε να διαχειριστούμε ένα εξαιρετικά σπάνιο και εξαιρετικά ακραίο ως προς την ενταση και τη διάρκεια του καιρικό φαινόμενο».

Και διευκρίνισε για μια ακόμη φορά ότι «η ζημιά από την αποεπένδυση από τα αιολικά πάρκα στο Τέξας είναι ένα μη επαναλαμβανόμενο γεγονός, οι επιπτώσεις του οποίου δεν έχουν αναγωγή ούτε στην μητρική εταιρεία ΤΕΡΝΑ, ούτε στην TERNA Energy USA Holding Group στις ΗΠΑ».

 Τα καλύτερα έρχονται

Τα καλύτερα έρχονται και τα επόμενα χρόνια θα είναι μια περίοδος μεγάλης ανάπτυξης για τον όμιλό μας, ανέφερε ο επικεφαλής της ΤΕΡΝΑ, παραπέμποντας στην είσοδο στο μετοχικό της κεφάλαιο νέων ισχυρών επενδυτών, καθώς και στην αύξηση θέσης άλλων ξένων θεσμικών. «Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι σημαντικοί ξένοι θεσμικοί επενδυτές αυξάνουν διαρκώς τη θέση τους στην εταιρεία, ενώ κάποιοι εξ αυτών επιλέγουν την εταιρεία μας για την πρώτη τους τοποθέτηση στην ελληνική αγορά, κάτι που αποτελεί σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης για εμάς», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για ψήφο εμπιστοσύνης στην εταιρεία και μάλιστα σε μια φάση όπου αυτή εισέρχεται στην πλήρη ανάπτυξη του πενταετού της πλάνου. «Αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την εταιρεία μας. Το πρώτο εξάμηνο του έτους λόγω σοβαρών μετοχικών ανακατατάξεων εισήλθαν στο μετοχικό κεφάλαιο αποκτώντας σημαντικό ποσοστό ο κ. Μαρινάκης και η κ. Λάτση», τόνισε ο πρόεδρος της εισηγμένης, διαβεβαιώνοντας ότι «ο όμιλος αποκτά μία στέρεα βάση με ανθρώπους που έχουν εμπιστοσύνη στην εταιρεία και θα ακολουθήσουν την πορεία της».

Μέρισμα

Σε ό,τι αφορά το μέρισμα, το συνολικό του ύψος φτάνει τα 40 εκατ. ευρώ. Ήδη έχουν δοθεί ως προμέρισμα 20 εκατ. ενώ η γενική συνέλευση ενέκρινε τη διανομή 19,695 εκατ. ευρώ ήτοι 17 λεπτά του ευρώ ανά μετοχή, με ημερομηνία αποκοπή την 5η Ιουλίου και έναρξη καταβολής την 12η Ιουλίου 2021.