Γ. Περιστέρης: Κορυφαία προτεραιότητα οι επενδύσεις στις ΑΠΕ

Γ. Περιστέρης: Κορυφαία προτεραιότητα οι επενδύσεις στις ΑΠΕ

Την ανάγκη όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει από τις εκλογές να βάλει στην κορυφή των προτεραιοτήτων της την προώθηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ, Αποθήκευση και Διασυνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος, τόνισε ο πρόεδρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Με ομιλία του σε κοινή εκδήλωση του ΕΣΗΑΠΕ και της ΕΛΕΤΑΕΝ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου, ο κ. Γιώργος Περιστέρης τόνισε ότι η Ελλάδα διαθέτει το μεγαλύτερο αιολικό δυναμικό στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου, ιδίως αν ληφθεί υπόψη και το θαλάσσιο αιολικό δυναμικό της, καθώς ωριμάζουν οι τεχνολογίες και η βιομηχανική ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα (π.χ. πλωτές ανεμογεννήτριες).

Ο πρόδερος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σημείωσε ότι μετά τις εκλογές, όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει, θα πρέπει βάλει στην κορυφή των προτεραιοτήτων της την προώθηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ, Αποθήκευση και Διασυνδέσεις, καθώς όπως υποστήριξε μέχρι σήμερα η ελληνική πολιτεία, παρά τις επιμέρους προσπάθειες, δεν έχει ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες κι απαιτήσεις των καιρών.

Ο κ. Περιστέρης ανέφερε ότι οι διασυνδέσεις έχουν καθυστερήσει δραματικά με σημαντικότατες συνέπειες, οικονομικές και περιβαλλοντικές, τη στιγμή που η Κρήτη κινδυνεύει να μείνει χωρίς ρεύμα, ενώ όλοι οι αρμόδιοι γνώριζαν εδώ και πολλά χρόνια ότι θα φτάναμε στο σημερινό αδιέξοδο. «Την ίδια στιγμή, οι καταναλωτές πληρώνουν μέσω των ΥΚΩ τεράστια ποσά ετησίως λόγω της έλλειψης των διασυνδέσεων», πρόσθεσε.

Όπως είπε η γραφειοκρατία, παρά τα βήματα που έχουν γίνει, ακόμα καθυστερεί σε σημαντικό βαθμό την υλοποίηση επενδύσεων στις ΑΠΕ. Σαν αποτέλεσμα ο χρόνος κι η προσπάθεια που απαιτείται για την υλοποίηση μιας επένδυσης σε ΑΠΕ στην Ελλάδα είναι πολλαπλάσια σε σχέση με τις άλλες χώρες δραστηριοποίησης μας.

Όσον αφορά το ζήτημα της αποθήκευσης, ο κ. Περιστέρης τόνισε ότι ακόμα στην Ελλάδα δεν έχει αρχίσει καν να συντάσσεται το ρυθμιστικό πλαίσιο, τη στιγμή που όλος ο κόσμος στρέφεται μαζικά σε αυτές τις επενδύσεις, ειδικά στην εξαιρετικά ώριμη και δοκιμασμένη μέθοδο της αντλησοταμίευσης, με τεράστιες επενδύσεις στις ΗΠΑ (κυρίως στην Καλιφόρνια), την Ευρώπη, την Κίνα και την Αυστραλία. Διεθνώς συντελείται κυριολεκτικά μία κοσμογονία.

Ο κ. Περιστέρης τόνισε πως οι μαζικές επενδύσεις στις ΑΠΕ – Επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας με χρήση τεχνολογιών αυξημένης εγχώριας προστιθέμενης αξίας όπως η αντλησοταμίευση – Επενδύσεις σε ολοκληρωμένα συστήματα διασυνδέσεων μπορούν να ξεπεράσουν τα επόμενα πέντε χρόνια τα 8 δις ευρώ, αθροίζοντας στο ΑΕΠ 1,5% πρόσθετη ανάπτυξη στη διάρκεια της αντίστοιχης περιόδου και δημιουργώντας τις βάσεις για να γίνει η Ελλάδα στη δεκαετία του 2030 για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της καθαρός εξαγωγέας ενέργειας και «μπαταρία» του ευρωπαϊκού νότου, που είναι στο σύνολό του σχεδόν μεγάλος εισαγωγέας ενέργειας.