Φορολογικό: Διαγράφονται πρόστιμα και οφειλές κάτω των 10 ευρώ

Φορολογικό: Διαγράφονται πρόστιμα και οφειλές κάτω των 10 ευρώ

Στη διαγραφή προστίμων και οφειλών προς το Δημόσιο ύψους κάτω των 10 ευρώ προχωράει η κυβέρνηση σε μια κίνηση «εξορθολογισμού» του συστήματος συλλογής δημοσίων εσόδων, με τη ρύθμιση να αφορά 536.000 οφειλέτες, όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης θα έχει ως αποτέλεσμα αφενός να μειωθούν αυτομάτως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών, και αφετέρου να έχει όφελος το ίδιο το Δημόσιο, καθώς το κόστος για την έκδοση ειδοποιήσεων, την είσπραξη μέσω e-banking και τον φόρτο που δημιουργείται για τους υπαλλήλους, αποσπώντας τους από άλλες υποθέσεις, είναι στην πράξη πολλαπλάσιο.

Όπως ανέφερε δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος», το υπουργείο Οικονομικών με αυτό τον τρόπο μειώνει το γραφειοκρατικό κόστος αφού, εδώ και δεκαετίες ταλαιπωρούνται οι πολίτες -κυρίως στην επαρχία και στα νησιά- καθώς μετακινούνται για μικροφειλές που δημιουργήθηκαν και υφίστανται εν αγνοία τους, αλλά και επειδή πρόκειται για ποσά που το κόστος για τη φορολογική διοίκηση προκειμένου να εισπραχθούν είναι μεγαλύτερο από τα ίδια τα ποσά.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η ρύθμιση το πιθανότερο είναι να ενσωματωθεί ως τροπολογία στο επερχόμενο φορολογικό νομοσχέδιο.