Φοροελαφρύνσεις όταν υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος

Φοροελαφρύνσεις όταν υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται δικά της μοντέλα βιωσιμότητας χρέους προκειμένου εντός του 2020 να διεκδικήσει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, αποκαλύπτει, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα», ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι ο στόχος είναι επιτεύξιμος.

Όπως σημείωσε, όταν δημιουργηθεί ο αναγκαίος πρόσθετος δημοσιονομικός στόχος, θα υπάρξουν και πρόσθετες φοροελαφρύνσεις με προτεραιότητες τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και την επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι συνδυαστικά από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος αναμένεται μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στα χαμηλότερα εισοδήματα κατά 23%, στα μεσαία εισοδήματα κατά 16% και στα υψηλότερα εισοδήματα κατά 7%.

Μιλώντας για το κοινωνικό μέρισμα, επισήμανε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν άφησε ούτε ένα ευρώ για το σκοπό αυτό διότι «διένειμε το φετινό κοινωνικό μέρισμα για προεκλογικούς λόγους ως δήθεν 13η σύνταξη» και ξεκαθάρισε ότι η σημερινή κυβέρνηση «όχι μόνο κάλυψε το δημοσιονομικό κενό, αλλά δημιούργησε και δημοσιονομικό χώρο» για να προσθέσει πως «δεν είμαστε διατεθειμένοι να διανείμουμε πλούτο που δεν υπάρχει».

Όσον αφορά τα «κόκκινα δάνεια» και το σχέδιο «Ηρακλής» ο κ. Σταικούρα εκτίμησε ότι θα υπάρξει σημαντική μείωση άνω των 30 δισ. ευρώ ή πλέον του 40% των «κόκκινων» δανείων, ενώ δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρξουν στο εγγύς μέλλον πρόσθετες παρεμβάσεις με απώτερο σκοπό να μειωθεί ακόμα περισσότερο ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων