Folli Follie: Η απάτη του αιώνα και το βούλευμα καταπέλτης

Folli Follie: Η απάτη του αιώνα και το βούλευμα καταπέλτης

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σημεία και τέρατα, τέτοια που δεν έχουν ξαναπαρουσιαστεί στη νεότερη – ελληνική επιχειρηματική και χρηματιστηριακή πραγματικότητα – ξεδιπλώνονται στην υπόθεση της Folli Follie, με το βούλευμα που είδε το φως της δημοσιότητας, να είναι άκρως αποκαλυπτικό.

Ποτέ άλλοτε στην σύγχρονη επιχειρηματική και χρηματιστηριακή ιστορία του τόπου, δεν υπήρξε τέτοιας κλίμακας εξαπάτηση, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, με τόση τόση πειστικότητα και – κυρίως – ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε τέτοια «αποδοχή» μιας ανύπαρκτης στην ουσία εταιρείας από όλο το εγχώριο και διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα.

Η οικογένεια Κουτσολιούτσου βρίσκεται υπόλογη για πλείστες διατάξεις του νόμου δεδομένου ότι από το εικονικό οικονομικό εκτόπισμα που παρουσίαζε στην εταιρεία που έλεγχε, κατάφερνε και έπαιρνε ομολογιακό δάνεια και πουλούσε μετοχές στο επενδυτικό κοινό, παρουσιάζοντας παραπλανητικά στοιχεία.

Το βούλευμα με το οποίο διατάχθηκε η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της οικογένειας Κουτσολιούτσου και τεσσάρων ακόμη μελών της διοίκησης του FF Group, υποστηρίζεται πως από το 2007 υπήρχε οργανωμένο και συντονισμένο σχέδιο παρουσίασης ψευδών στοιχείων σε όλες τις «γραμμές» ισολογισμού της Ασίας, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι η αλλοίωση είχε ξεκινήσει σταδιακά από το 2001.

Ποιους περιλαμβάνει το βούλευμα

Η έρευνα του εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση έχει θέσει στο μικροσκόπιο φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται, αλλά και φορείς όλης της επενδυτικής κοινότητας, των εποπτικών αρχών, τραπεζών αλλά και χρηματιστηριακών εταιρειών.

Πιο αναλυτικά, αναζητά ευθύνες:

-Για απάτη και χειραγώγηση στην οικογένεια Κουτσολιούτσου, αλλά και σε άλλους μετόχους.

-Στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με την ευρύτερη στάση της στη διαχείριση της υπόθεσης, τόσο για το προηγούμενο διάστημα όσο για τα χρόνια που προηγήθηκαν του ισολογισμού του 2017, καθώς και για την εν γένει μέριμνα και αποφασιστικότητα κατά την άσκηση των καθηκόντων της, ήτοι του εποπτικού της ρόλου.

-Στην Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) που ελέγχει τους ισολογισμούς, οι οποίοι όπως προκύπτει απ'' όλη τη διαδικασία ήταν επί σειρά ετών αλλοιωμένοι και σε βάθος χρόνου τουλάχιστον 11 ετών!

Το βούλευμα εξετάζει επίσης τον ρόλο των αναδόχων των ομολογιακών δανείων αλλά και των χρηματιστηριακών εταιρειών που προώθησαν το ομολογιακό δάνειο της εταιρείας.

Επίσης, αναζητά ευθύνες διαχειριστών Private Banking και διαχειριστών funds που προωθούσαν (σπόνσορινγκ) αγορές και πωλήσεις.

Τέλος, αναζητά ευθύνες τραπεζών για τα δάνεια που χορηγούσαν επί σειρά ετών στην εταιρεία Folli Follie, χωρίς να ελέγχουν την πιστότητα των ισολογισμών και των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας.

Εξαπάτηση των επενδυτών

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο βούλευμα – μεταξύ άλλων – κάνει λόγο για «μεθοδευμένη και σχεδιασμένη από τουλάχιστον το 2007 εξαπάτηση των επενδυτών που εμπιστεύθηκαν την ειλικρίνεια των δημοσιευμένων ισολογισμών της εταιρίας προχώρησαν σε αγορά μετοχών της και σήμερα έχουν καταγράψει τεράστια οικονομική ζημία αφού η τιμή της μετοχής μετά την αποκάλυψη της απάτης έχει υποστεί οικονομική απαξίωση».

Τονίζει πως «υπάρχουν πολύ σοβαρές ενδείξεις ότι η εταιρεία όχι μόνο για το 2017 αλλά με μεγάλη βεβαιότητα επί σειρά ετών, δηλαδή κατ' εξακολούθηση, δημοσιοποιούσε ανακριβείς οικονομικές καταστάσεις, διογκώνοντας και τον κύκλο των πωλήσεών της και τα κέρδη της και τα ταμειακά της διαθέσιμα, δημιουργώντας συστηματικά μάλιστα στους επενδυτές αλλά και στις Εποπτικές Αρχές μία παραπλανητική εικόνα για τις πραγματικές δυνατότητες της εταιρείας στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό».

Επίσης αναφέρεται στο περυσινό placement που έκανε η Folli Follie το Μάιο του 2017, όταν ο Δ. Κουτσολιούτσος πούλησε 1.150.000 μετοχές της εταιρείας συνολικής αξίας 23 εκατ. ευρώ, «ενέργεια που από μόνη της είναι ικανή να βλάψει το επενδυτικό κοινό και συνιστά χειραγώγηση πέραν της απατηλής σύνταξης των οικονομικών καταστάσεων που παραπλάνησαν σωρεία επενδυτών που προχώρησε σε αγορά μετοχών και στη συνέχεια μετά την αποκάλυψη του οικονομικού σκανδάλου και του πανικού που ακολούθησε ρευστοποίησε τις μετοχές καταγράφοντας ζημία χιλιάδων ευρώ».

Επίσης αναφέρεται στην κατάθεση της επικεφαλής της Διεύθυνσης Εισηγμένων Εταιριών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Ιλιάννας Κούρκαφα που σημείωνε πως προκύπτει ότι «υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως η εταιρία «έκτιζε» από το 2007 και πιθανότατα και προγενέστερα ψευδείς ισολογισμούς μεταφέροντας ψευδή κέρδη, ψευδή ταμιακά διαθέσιμα, εικονικές πωλήσεις και ψευδή αποθέματα».

Γενικότερα το βούλευμα κάνει λόγω για εικονικές θυγατρικές εταιρείες στην Ασία, ανύπαρκτες δηλαδή εταιρείες, εικονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, που συνδυαστικά και κυκλικά, μέσω ενδοομιλικών (πάντα εικονικών) πράξεων – χωρίς φυσική μεταφορά χρημάτων ή εμπορευμάτων – έκαναν εικονικές κινήσεις, αγοραπωλησίες, κοστολογήσεις, αγορές, πωλήσεις, δημιουργώντας... τζίρο και ψεύτικο οικονομικό εκτόπισμα!

Πως «παράγονταν» τζίρος από το απόλυτο τίποτα

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το βούλευμα περιγράφοντας το πως «παράγονταν» εικονικός τζίρος, «η Α&Μ διαπίστωσε ότι κατά τη διάρκεια των χρήσεων 2015, 2016 και 2017, ορισμένες εταιρίες του FF GROUP ASIA καταχωρούσαν εικονικές συναλλαγές πωλήσεων σε έναν υποτιθέμενο πελάτη, την εταιρεία NG BOON SOON (NBS), καθώς και εικονικές συναλλαγές αγορών από τουλάχιστον έναν υποτιθέμενο προμηθευτή, την εταιρία THANAPRASERTSIAN (PRASERTSIAN).

Σύμφωνα με την Α&Μ, οι εν λόγω συναλλαγές ήταν εξ ολοκλήρου εικονικές, χωρίς φυσική κίνηση αποθεμάτων και μετρητών.

Οι άμεσες εικονικές πωλήσεις προς την NBS που καταχωρήθηκαν στις οικονομικές καταστάσεις του FF GROUP ASIA τις χρήσεις 2015, 2016 και 2017, ανέρχονταν σε 560 εκατ. δολάρια, 863 εκατ. δολάρια και 995 εκατ. δολάρια αντίστοιχα (σύνολο 2,4 δισ. δολάρια) και το σχετιζόμενο εικονικό κόστος πωληθέντων για τις ίδιες χρήσεις ανέρχονταν σε 315 εκατ. δολάρια, 502 εκατ. δολάρια και 580 εκατ. δολάρια αντίστοιχα (σύνολο 1,4 δισ. δολάρια).

Με αυτά τα δεδομένα, η Α&Μ εκτιμά επί του παρόντος ότι τα μικτά κέρδη του FF GROUP ASIA ήταν τεχνητά προσαυξημένα από τις άμεσες εικονικές πωλήσεις προς την NBS κατά τουλάχιστον 245 εκατ., 361 εκατ. και 415 εκατ. δολάρια για τις χρήσεις 2015, 2016 και 2017 αντίστοιχα (σύνολο 1,0 δισ. δολάρια).

Οι εικονικές συναλλαγές από τις (ανύπαρκτες) «ελεγχόμενες» εταιρείες

Το βούλευμα αναφέρεται και για άλλες πρακτικές όπου καταχωρούνταν εικονικές πωλήσεις και αγορές, μέσω ανύπαρκτων – ουσιαστικά - «ελεγχόμενων» εταιρειών... παράγοντας αποτελέσματα!

Μάλιστα, όπως αναφέρει, «από τη χρήση 2001 τουλάχιστον (που είναι η παλιότερη χρήση κατά την οποία διαπιστώθηκε σύσταση ελεγχόμενης εταιρίας), το FF GROUP ASIA προέβαινε στη σύσταση πλήθους εταιριών που ελέγχονταν από υπαλλήλους του FF GROUP ASIA και διενεργούσαν συναλλαγές με το FF GROUP ASIA.

Αυτές οι Ελεγχόμενες Εταιρείες για λογιστικούς σκοπούς θεωρούντο τρίτα (μη συνδεδεμένα) μέρη και όλες όσες έχουν εντοπιστεί έως τώρα έχουν έδρα το Χονγκ Κονγκ. Γίνεται λόγος για 27 εταιρίες που φαίνεται ότι ελέγχονται ή ελέγχονταν από υπαλλήλους του FF GROUP ASIA.

Οι εταιρείες του FF GROUP ASIA, FFGS και FFBD, πραγματοποίησαν την πλειονότητα των πωλήσεών τους στον ίδιο τελικό πελάτη, την NBS, εμμέσως μέσω Ελεγχόμενων Εταιρειών (δηλαδή αντί να καταχωρισθεί εικονική συναλλαγή απευθείας με την NBS, καταχωριζόταν πώληση σε Ελεγχόμενη Εταιρεία, η οποία καταχώριζε εικονική πώληση στην NBS). Το 90% των πωλήσεων των εν λόγω εταιρειών, ποσό 3,2 δισ. δολαρίων για την υπό εξέταση περίοδο, πραγματοποιήθηκαν σε αυτές τις Ελεγχόμενες Εταιρείες.

«Παραγωγή» δισ. δολαρίων από το απόλυτο τίποτα

Συνολικά για την περίοδο 2007-2015, οι πωλήσεις σε ελεγχόμενες εταιρείες ανέρχονται σε 3,167 δισ. δολάρια από συνολικές πωλήσεις 3.502 δισ. δολάρια. Δηλαδή το ποσοστό των πωλήσεων σε ελεγχόμενες εταιρείες φτάνει το 90% επί των συνολικών πωλήσεων! Το υπόλοιπο 10% των πωλήσεων φαίνεται να έχει πραγματοποιηθεί σε πολλούς και διαφορετικούς πελάτες, οι οποίοι δεν φαίνεται επί του παρόντος να είναι Ελεγχόμενες Εταιρείες.

Οι έμμεσες εικονικές πωλήσεις φαίνεται να έπαψαν στις εταιρείες FFGS και FFBD τη χρήση 2015. Το γεγονός αυτό συνδέεται κατά πάσα πιθανότητα με το από 29.06,2015 Συμφωνητικό Μεταβίβασης (“Transfer Agreement”) έναντι 888 εκατ. δολαρίων υποτιθέμενων περιουσιακών στοιχείων μεταξύ των δύο εταιριών.

Όσον αφορά το κόστος, η πλειοψηφία των αγορών της FFGS που καταχωρίσθηκαν μεταξύ 2007 και 2015 ήταν επίσης εικονικές και είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των ιδίων κεφαλαίων του FF GROUP ASIA στις 31.12.2017 κατά 1,129 δισ. δολάρια!