Fitch: Υποβάθμισε τη Μεγάλη Βρετανία σε «ΑΑ» από «ΑΑ +»

Fitch: Υποβάθμισε τη Μεγάλη Βρετανία σε «ΑΑ» από «ΑΑ +»

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Ηνωμένου Βασιλείου σε «ΑΑ» από «ΑΑ +» προχώρησε και η Fitch Ratings υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση του, λίγες ώρες μετά την υποβάθμιση από την S&P.

«Η αβεβαιότητα που ακολουθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα προκαλέσει μια απότομη επιβράδυνση της βραχυπρόθεσμης ανάπτυξης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, καθώς οι επιχειρήσεις αναβάλουν τις επενδύσεις και εξετάζουν αλλαγές στο νομικό και ρυθμιστικό περιβάλλον», αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης στην ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, η Fitch αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για την οικονομική ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου το 2016, στο 1,6% από 1,9%. Το outlook της αξιολόγησης είναι αρνητικό. 

Νωρίτερα, η Standard & Poor''s υποβάθμισε το αξιόχρεο της Βρετανίας, κατά δύο βαθμίδες, στο «ΑΑ», ενώ προειδοποίησε και για περαιτέρω υποβάθμιση.

«Η αρνητική προοπτική αντικατοπτρίζει τον κίνδυνο για τις οικονομικές προοπτικές (...) και τον ρόλο της στερλίνας ως αποθεματικού νομίσματος καθώς και τους κινδύνους για τη συνταγματική και την οικονομική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου εάν υπάρξει άλλο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας».

Σημειώνεται πως η S&P ήταν ο μοναδικός από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης που διατηρούσε τη Βρετανία στην ανώτατη δυνατή βαθμίδα.

Η Moodys έχει τοποθετήσει την αξιολόγηση Aa1 του Ηνωμένου Βασιλείου σε αρνητική από σταθερή.