Fitch: "Εμπόδιο" στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης ο λαϊκισμός

Fitch: "Εμπόδιο" στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης ο λαϊκισμός

Οι νέες οικονομικές πιέσεις στην Ευρωζώνη ως απάντηση στις αυξημένες ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την πολιτική συνοχή στη Γηραιά Ήπειρο θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, σύμφωνα με νέα ανάλυση του οίκου αξιολόγησης Fitch.

Οι αυξανόμενοι πολιτικοί κίνδυνοι στην Ευρωζώνη θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέες οικονομικές πιέσεις στην Ένωση. Η αύξηση της στήριξης των λαϊκιστικών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων σε ολόκληρη την ήπειρο - στο πλαίσιο εκλογών που επίκεινται το 2017 - θα μπορούσε να αναζωπυρώσει κάποιες από τις ανησυχίες κατακερματισμού της Ευρώπης που ήταν εμφανείς το 2012.

Οι μακροοικονομικές επιπλοκές από ένα τέτοιο σενάριο είναι σημαντικές και θα μπορούσαν να μειώσουν την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά περίπου 1%.

Σε αυτό το σενάριο οι πολιτικοί κίνδυνοι θα προκαλέσουν ένα οικονομικό σοκ που θα περιλαμβάνει τρία στοιχεία: την αύξηση των τραπεζικών επιτοκίων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων και ανησυχία στα χρηματιστήρια. Τα επιμέρους συστατικά ενός τέτοιου οικονομικού σοκ θα επηρεάσουν περισσότερο περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, και λιγότερο χώρες του πυρήνα.

Τα αποτελέσματα αυτού του σεναρίου της Fitch δείχνουν ότι η αύξηση του ΑΕΠ το 2017 θα βρίσκεται πιο χαμηλά από το 1% σε όλα τα μεγάλα κράτη μέλη, ενώ η ανάπτυξη στην Ιταλία θα επιβραδυνθεί (0%). Πρόκειται, δηλαδή, για μια απότομη επιβράδυνση από το 2016.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, στη συνέχεια θα ακολουθήσει μια ανάκαμψη το 2018, αλλά το ποσοστό αύξησης θα εξακολουθήσουν να είναι χαμηλότερο από ό,τι το 2016.