Fed: Οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να έρθουν με ταχύτερους ρυθμούς

Fed: Οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να έρθουν με ταχύτερους ρυθμούς

Τα στελέχη της Fed «βλέπουν» την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων ταχύτερα από το «σταδιακό» ρυθμό που υπαγόρευαν έως τώρα, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed στις 14 Δεκεμβρίου.

Με ομόφωνη απόφαση, τα μέλη της νομισματικής πολιτικής της Fed αποφάσισαν την αύξηση του επιτοκίου στο 0,50%-0,75%.

Οι αξιωματούχοι της Fed προβλέπουν τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2017 αντί για δυο που εκτιμούσαν το Σεπτέμβριο και τρεις το 2018 και 2019. Παράλληλα, θεωρούν πως η σταδιακή αύξηση των επιτοκίων μπορεί να τεθεί υπό απειλή.

«Τα στελέχη της Fed επισημαίνουν μια σειρά από κινδύνους, που αν πραγματοποιηθούν, μπορούν να απαιτήσουν ένα διαφορετικό μονοπάτι πολιτικής», αναφέρουν τα πρακτικά.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι η ανεργία μπορεί να υποχωρήσει κάτω από το 4,5%, ποσοστό το οποίο θεωρείται «μακροπρόθεσμα φυσιολογικό», και να προκαλέσει την αύξηση του πληθωρισμού.

Ως προς τον Donald Trump, τα μέλη της Fed σημειώνουν ότι «είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε» τι μπορεί να συνεπάγεται η δημοσιονομική πολιτική του και πως μπορεί να αλλάξει τις οικονομικές προοπτικές.

Τέλος, πολλοί τόνισαν ότι οι μεγαλύτερες αβεβαιότητες σχετικά με αυτές τις πολιτικές κατέστησαν πιο δύσκολη την επικοινωνία σχετικά με την πιθανή πορεία των επιτοκίων.