ΦΑΓΕ: Πώς κύλησε το εξάμηνο στην Ελλάδα και τι προβλέπεται για το νέο εργοστάσιο

ΦΑΓΕ: Πώς κύλησε το εξάμηνο στην Ελλάδα και τι προβλέπεται για το νέο εργοστάσιο

Αύξηση του όγκου πωλήσεων στη χώρα μας 9% κατέγραψε η ΦΑΓΕ στο πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ οι συνολικές πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν 5,6% στα 275,7 εκατ.ευρώ. Την ίδια στιγμή η διοίκηση της εταιρείας έχει υπογράψει συμφωνίες με εργολάβους και προμηθευτές, προκειμένου να κατασκευάσει νέα μονάδα παραγωγής στη Δυτική Ευρώπη.

Στόχος της ΦΑΓΕ είναι να καλύψει τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση στην Ευρώπη για τα γαλακτοκομικά, ενώ τα ελάχιστα ποσά που πρέπει να πληρωθούν σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί με προμηθευτές  -εργολάβους αγγίζουν τα 28,64 εκατ. δολάρια και έχουν πενταετή ορίζοντα αποπληρωμής. 

Σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο εξάμηνο, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη χώρα μας δαπανήθηκαν περίπου 4,6 εκατ.δολάρια και ακολουθούν 0,9 εκατ. δολάρια στις ΗΠΑ και 0,7 εκατ. δολάρια για τη νέα παραγωγική μονάδα στη Δυτική Ευρώπη. 

Σχετικά με την πορεία των πωλήσεων, αυτές αυξήθηκαν 26,9% στην Ιταλία, 12,6% στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ κινήθηκαν πτωτικά 3,3% στις ΗΠΑ.  Η καθαρή τιμή πώλησης στις αγορές που δραστηριοποιείται η εταιρεία σημείωσε βουτιά 4,1%, ωστόσο αντισταθμίστηκε από την πτώση του δολαρίου έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας. 

Το κέρδος της περιόδου άγγιξε τα 108 εκατ.δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 1,8%, ενώ το μεικτό κέρδος ως ποσοστό των πωλήσεων διαμορφώθηκε στο 39,2%, έναντι 40% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, εξαιτίας της αύξησης των τιμών του γάλακτος. Σημαντική αύξηση κατέγραψαν και τα κόστη μεταφοράς της εταιρείας που έφτασαν τα 28 εκατ.δολάρια από 20 εκατ.δολάρια το διάστημα του 2020, κάτι που οφείλεται στην κατακόρυφη αύξηση του κόστους μεταφοράς προϊόντων. 

Tα λειτουργικά κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 35,8 εκατ. δολάρια, καταγράφοντας πτώση 4%, τα κέρδη προ φόρων στα 21,8 εκατ. δολάρια έναντι 25,3 εκατ. δολάρια το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 22,8 εκατ. δολάρια, έναντι 19,8 εκατ. δολαρίων το 2020.