Εξαγορά startup για τη διασύνδεση υπολογιστών - ανθρώπινου εγκέφαλου

Εξαγορά startup για τη διασύνδεση υπολογιστών - ανθρώπινου εγκέφαλου

Ποσό που θα κυμανθεί από 500 εκατ. έως 1 δισ. δολάρια θα δαπανήσει η Facebook για την εξαγορά μιας startup με αντικείμενο τη διασύνδεση υπολογιστών – ανθρώπινου εγκεφάλου και τον έλεγχο ψηφιακών άβαταρ με τη δύναμη της σκέψης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η CTRL-Labs είναι μια εταιρείας που ιδρύθηκε προ τετραετίας και μέχρι τώρα έχει αναπτύξει ένα βραχιόλι που μετρά τη δραστηριότητα των νευρώνων στο βραχίονα όποιου το φορά. Με βάση τις μετρήσεις αυτές το λογισμικό που είναι ενσωματωμένο στο βραχιόλι μπορεί να «καταλάβει» ποια κίνηση θέλει να κάνει το «υποκείμενο», ακόμα τελικά και αν δεν την κάνει.

«Τεχνολογία σαν αυτή έχει την προοπτική να δώσει νέες δημιουργικές δυνατότητες και να αναπροσαρμόσει τις εφευρέσεις του 19ου αιώνα στον κόσμο του 21ου αιώνα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του τομέα εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας της Facebook.

Η λεγόμενη «διεπαφή» εγκεφάλου-υπολογιστή αποτελεί ζητούμενο για πολλές εταιρείες τεχνολογίας καθώς θεωρείται απαραίτητο βήμα για τη δημιουργία ενός «συμβιωτικού» περιβάλλοντος ψηφιακού και φυσικού κόσμου. Ωστόσο πρόκειται για εξέλιξη που εγείρει σημαντικές ανησυχίες σε επίπεδο προσωπικών δεδομένων.