Ευρωζώνη: Χαμηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων ο σύνθετος PMI το Νοέμβριο

Ευρωζώνη: Χαμηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων ο σύνθετος PMI το Νοέμβριο

Η οικονομία της Ευρωζώνης ενισχύθηκε το Νοέμβριο με ελαφρώς μικρότερο ρυθμό σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, όπως έδειξαν τα τελικά στοιχεία της Markit για τον δείκτη PMI.

Ωστόσο, οι επιμέρους δείκτες παραγωγής, νέων παραγγελιών και απασχόλησης επιταχύνθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα τεσσεράμισι ετών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Markit σε 5.000 επιχειρήσεις της ζώνης του ευρώ, ο σύνθετος δείκτης PMI ανήλθε στις 54,2 μονάδες το Νοέμβριο, υψηλότερα από τις 53,9 μονάδες τον Οκτώβριο, αλλά χαμηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων για 54,4 μονάδες, παραμένοντας ωστόσο πάνω από τις 50 μονάδες για 29ο διαδοχικό μήνα.

Τα στοιχεία επιβεβαίωσαν την επίδραση των τρομοκρατικών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, με το γαλλικό σύνθετο PMI να διαμορφώνεται τελικά στις 51 μονάδες από την αρχική εκτίμηση για 51,3 μονάδες και από τις 52,6 μονάδες του Οκτωβρίου.

Παράλληλα, ο PMI υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 54,2 μονάδες από τις 54,1 μονάδες τον Οκτώβριο και τις 54,6 μονάδες των αρχικών εκτιμήσεων.