Ευρωπαίος αξιωματούχος: Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης

Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το πώς θα κατανεμηθούν τα ποσά στο υπό σύσταση Ταμείο Ανάκαμψης για τον νέο κορονοϊό, όσον αφορά το μέρος των επιχορηγήσεων και των δανείων που θα δοθούν στα κράτη-μέλη και πόσο σε δάνεια, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ σήμερα, Παρασκευή.

Ο αξιωματούχος μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, την ώρα που οι ιθύνοντες της ΕΕ ανέβαλαν για τις 27 Μαΐου την παρουσίαση της νέας πρότασης για τον επόμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό του μπλοκ, στον οποίο θα συμπεριλαμβάνεται και το συνοδευτικό Ταμείο Ανάκαμψης με στόχο την επαναφορά της ανάπτυξης στην Ευρώπη μετά τη χειρότερη οικονομική ύφεση που έχει γνωρίσει.

«Το ερώτημα "τζάκποτ" είναι ποιο θα είναι το μέγεθος και ποιο το είδος των δανείων και των επιχορηγήσεων», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα εδώ... η διαδικασία αυτή είναι εξαιρετικά εύθραυστη».

Ο αξιωματούχος είπε ακόμα ότι όλα τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ συμφωνούν πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να συγκεντρώσει χρήματα για το Ταμείο Ανάκαμψης στις αγορές . Τα κονδύλια θα διοχετευθούν μέσω του επόμενου προϋπολογισμού της ΕΕ.

«Η ερώτηση για τα δάνεια ή επιχορηγήσεις δεν έχει απαντηθεί ακριβώς», δήλωσε ακόμα, προσθέτοντας ότι ορισμένες από τις χώρες του  Βορρά συνεχίζουν να αντιτίθενται στη παροχή χρημάτων με επιχορηγήσεις.

Πηγή: Reuters