Ευρωπαϊκό καμπανάκι στην Ιταλία για το έλλειμμα

Ευρωπαϊκό καμπανάκι στην Ιταλία για το έλλειμμα

Σαφές μήνυμα προς την Ιταλία να μειώσει το διαρθρωτικό έλλειμμα του προϋπολογισμού της απηύθυναν σήμερα ανώτατα στελέχη χωρών της ευρωζώνης, την ώρα που όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση της Ρώμης επιθυμεί να ακολουθήσει την αντίθετη πορεία, δαπανώντας περισσότερο και φορολογώντας λιγότερο το επόμενο έτος.

Οι ηγέτες του κυβερνητικού συνασπισμού Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι ντι Μάιο υπόσχονται να μειώσουν τους φόρους, την ηλικία συνταξιοδότησης καθώς και να μην αυξήσουν τον φόρο προστιθέμενης αξίας το 2019.

Αν εφαρμοστούν όλα αυτά η Ιταλία, της οποίας το χρέος ήδη ανέρχεται σε 132% επί του ΑΕΠ, θα δει το δημοσιονομικό της έλλειμμα να διογκώνεται, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία στις αγορές σχετικά με την δυνατότητά της να επιστρέψει στην κανονικότητα.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Βιέννη ήταν ξεκάθαρος. «Νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον της Ιταλίας να έχει έναν προϋπολογισμό που θα της επιτρέψει να μειώσει το δημόσιο χρέος της. Θα μιλήσουμε για αριθμούς όταν θα προετοιμαστεί ο προϋπολογισμός».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς ήταν ξεκάθαρος λίγο πριν το Eurogroup: «Όλοι πρέπει να διευθετήσουν τα προβλήματά τους και υποθέτω ότι άπαντες θα συμμορφωθούν με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε χαρακτηριστικά.

Αλλά και ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο σημείωσε ότι η Ρώμη δεσμεύεται από τους κανόνες της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά ο κ. Σεντένο ανέφερε ότι είναι γνωστό πως αρκετά μέλη της ιταλικής κυβέρνησης έχουν δεσμευθεί δημόσια σχετικά με το θέμα και επισήμανε πως η Ιταλία είναι σημαντικό να αναγνωρίζει πως η ευρωζώνη αποτελείται από 19 δημοκρατίες οι οποίες ακολουθούν κανόνες. Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ακόμα πως είναι αισιόδοξος ότι η Ιταλία θα κάνει ό,τι έχει δεσμευθεί και θα ακολουθήσει τους κανόνες στον επερχόμενο προϋπολογισμός της.   

Η Ιταλία, όπως και όλες οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης, θα πρέπει να υποβάλει στα μέσα Οκτωβρίου το σχέδιο του προϋπολογισμού της για το επόμενο έτος. Η Επιτροπή θα μπορούσε να το απορρίψει, αν διαπίστωνε ότι δεν είναι εναρμονισμένο με τους κανόνες της ΕΕ. Πρόκειται για μία αρμοδιότητα της Επιτροπής, την οποία δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ έως τώρα.