Eurogroup: Δεν υπάρχουν αποφάσεις για το θέμα των συντάξεων

Eurogroup: Δεν υπάρχουν αποφάσεις για το θέμα των συντάξεων

Σε συνάρτηση με το ύψος του υπερπλεονάσματος θα εξεταστεί το ζήτημα της αναστολής των συμφωνηθέντων περικοπών στις συντάξεις στην Ελλάδα, καθώς και οι όποιες κοινωνικές παροχές, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο, υπογραμμίζοντας ότι ακόμα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.

Ειδικότερα, ο κ. Σεντένο αφού επισήμανε ότι δεν συζητήθηκε σήμερα το θέμα της Ελλάδας καθώς δεν ήταν στην ατζέντα, διευκρίνισε ότι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε συζητήσεις για το ζήτημα. Όπως εξήγησε, εξετάζουν το δημοσιονομικό χώρο που υπάρχει στον ελληνικό προϋπολογισμό, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για το περιθώριο ποθ προκύπτει από την υπέρβαση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, ο οποίος συμφωνηθεί.

Μάλιστα, ο Μ. Σεντένο ξεκαθάρισε ότι «ο στόχος αυτός δεν βρίσκεται υπό συζήτηση». Ωστόσο, αυτό που συζητείται είναι τι θα γίνει με αυτό το δημοσιονομικό περιθώριο και το αν θα χρησιμοποιηθεί για κοινωνικές παροχές πρόσθεσε, τονίζοντας πάντως ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί, επισήμανε μεν ότι η Ελλάδα δεν ήταν ανάμεσα στις χώρες που έλαβαν ειδοποίηση για τον προϋπολογισμό τους, καθώς και ότι «φαίνεται να υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος», ωστόσο υπογράμμισε και εκείνος ότι συζητείται ακόμα ποιοι είναι το εύρος του.

Τέλος, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε και ο ίδιος ότι «η δέσμευση του στόχου 3,5% δεν αμφισβητείται από κανέναν στην ελληνική κυβέρνηση», προσθέτοντας ότι «οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται ή να συζητούνται με τους θεσμούς».