Eurobank: Μόνο έτσι θα επιστρέψουν οι καταθέσεις

Eurobank: Μόνο έτσι θα επιστρέψουν οι καταθέσεις

Σε τροχιά επίτευξης των στόχων που έχουν συμφωνηθεί με τον SSM για το σύνολο του 2017 βρίσκεται η Eurobank, σύμφωνα με όσα ανέφερε η διοίκηση της τράπεζας κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων α'' τριμήνου.

Για τις καταθέσεις, η Eurobank επισημαίνει ότι σήμερα η εικόνα είναι πιο θετική από τους προηγούμενους μήνες καθώς υποχώρησε η αβεβαιότητα όμως για να δούμε σημαντικές επιστροφές στο σύστημα θα πρέπει να υπάρξουν ορισμένες θετικές εξελίξεις. Αυτές είναι η πλήρης ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, η ένταξη των ελληνικών τίτλων στην ποσοτική χαλάρωση και η περαιτέρω, αν όχι πλήρης, άρση των capital controls. Αν δεν δούμε αυτές τις εξελίξεις, τότε πολύ δύσκολα θα ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

Η τράπεζα κατάφερε για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο να εμφανίσει αρνητική δημιουργία μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, λόγω της βελτίωσης των εισπράξεων καθώς και κάποιων ρευστοποιήσεων από το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο. Στη θετική εικόνα των «κόκκινων» δανείων συνέβαλαν και οι πιο μακροπρόθεσμες αναδιαρθρώσεις που έγιναν στο δ'' τρίμηνο του 2016 και τα αποτελέσματα φάνηκαν μέσα στο α'' τρίμηνο του 2017.

Λιγότερο θετική ήταν η εικόνα στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs), λόγω της επιδείνωσης του κλίματος στο α'' τρίμηνο, καθώς αυτά είναι κυρίως NPEs που επιστρέφουν στο κόκκινο. Για να επιτευχθεί ο στόχος του έτους η Eurobank δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αλλάξει το μείγμα των εργαλείων που χρησιμοποιεί με μεγαλύτερη εστίαση στις διαγραφές κατά τη διάρκεια του έτους.

Σε ότι αφορά την οικονομία, τα στελέχη της Eurobank εκτίμησαν ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι ένα πολύ θετικό βήμα, όμως είναι μόνο ένα βήμα προς την σταθεροποίηση καθώς θα χρειαστούν και άλλες θετικές εξελίξεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η οικονομία αναμένεται να τα πάει καλύτερα στο β'' τρίμηνο και λόγω του τουρισμού.

Κωνσταντίνος Μαριόλης