Eurobank Equities: Νέα τιμή - στόχος για την Motor Oil στα 17 ευρώ

Eurobank Equities: Νέα τιμή - στόχος για την Motor Oil στα 17 ευρώ

Τα διευρυμένα περιθώρια κερδοφορίας που έχει μπροστά της η Motor Oil, τόσο από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου όσο και από τις επενδύσεις της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υπογραμμίζει η Eurobank Equities σε έκθεσή της για την εισηγμένη, αναβαθμίζοντας την τιμή -  στόχο για τον τίτλο της στα 17 ευρώ από τα 15,7 προηγουμένως με περιθώριο ανόδου 16,5% από τα τρέχοντα επίπεδα στο ταμπλό.

Επιπλέον, σε συνδυασμό με την εκτιμώμενη μερισματική απόδοση 4,2% η συνολική απόδοση εκτιμάται ότι θα φτάσει το 20,7%. 

Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι μετά το άνευ προηγουμένου σοκ στην παγκόσμια ζήτηση αργού το 2020 (με το ξέσπασμα της πανδημίας) ο κλάδος βλέπει πλέον απότομη αύξηση της ζήτησης για τα προϊόντα του την ώρα που τα αποθέματα πετρελαίου συνεχίζουν να μειώνονται, κάτι που έχει δημιουργήσει το πλαίσιο για την ανάκαμψη των περιθωρίων διύλισης.

Πρόκειται για έναν τομέα στον οποίο η Motor Oil είχε επιδείξει ήδη αξιοσημείωτη ικανότητα, σύμφωνα με την έκθεση, ξεπερνώντας το μέσο όρο των ανταγωνιστών της.

Ενδεικτικά, η Eurobank Equities βλέπει τα περιθώρια διύλισης στα 3,5 δολ. ανά βαρέλι το 2021 - από τα 1,2 δολ. το 2020 -και εκτιμά ότι η Motor Oil θα ξεπεράσει σημαντικά την αγορά επιτυγχάνοντας 7 δολ. ανά βαρέλι (αύξηση κατά 17% σε ετήσια βάση).

Ακολούθως, για το 2022 με την υπόθεση της χρηματιστηριακής για τα περιθώρια διύλισης στα 3,8 δολ. το βαρέλι, η Motor Oil αναμένεται να βρεθεί στα 7,5 δολάρια, καταγράφοντας περαιτέρω ενίσχυση κατά 8% σε ετήσια βάση και κινούμενη μάλιστα πάνω από το μεσοσταθμικό επίπεδο που είχε την πενταετία 2013 -2018 κατά 4%.

Σε αυτά τα πλαίσια, τα προσαρμοσμένα EBIDTA του ομίλου Motor Oil αναμένεται να ενισχυθούν κατά 10 με 13% με σύνθετο ρυθμό ανάπτυξης 17% την περίοδο 2020 - 2023.

Την ίδια ώρα ο όμιλος ενισχύει παραπάνω το χαρτοφυλάκιο του, καθώς από το 2ο τρίμηνο του 2022 αναμένεται να προστεθούν στην κερδοφορία τα έσοδα από τη νέα μονάδα μετατροπής νάφθας, ενώ απέκτησε πρόσφατα μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που αυξάνουν τη συνολική δυνατότητά του κατά 280 MW.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η αποτίμηση που κάνει η Eurobank Equities για την Motor Oil, όπως αναφέρει η έκθεση, δεν περιλαμβάνει αξία από την κοινοπραξία της με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η οποία αναμένεται να είναι λειτουργική το 2024 και εκτιμάται πως θα ενισχύσει την τιμή στόχο κατά επιπλέον 6,7%.